Nemzetközi gazdaság

Több millióan éheznek a kínai zéró-Covid-politika miatt, miközben az ország a pártkongresszusra készül

Kínában október közepén tartják az országos pártkongresszust. Ez az egyik legfontosabb politikai rendezvény az országban, ötévente rendezik meg. Annak érdekében, hogy biztonságosan lebonyolíthassák, a hatóságok egyre szigorúbban lépnek fel a koronavírussal fertőzött településeken. Sok városban az emberek éheznek, és nem jutnak hozzá az alapvető ellátáshoz sem.

Élelmiszerhiány sújtja Kínában a Covid-zárlat alatt lévő városokat – írta meg a BBC. Legalább 30 régióban több mint tízmillió ember van részleges vagy teljes karanténban a zéró-Covid-politika miatt. A BBC arról ír, hogy ezeken a településeken a lakosok nem jutnak elég élelemhez, és az alapvető cikkekből is hiány van.

Chengdu élelmiszerhiány, Kína
Fotó: VCG / VCG via Getty Images

Több mint két hete vagyunk bezárva, kifogytunk a lisztből, a rizsből és a tojásból. Már napokkal ezelőtt elfogyott a tej is

– mondta egy nyugat-hszincsiangi lakos. A hatóságok vasszigorral tartatják be a Covid-szabályokat, mivel fel akarják számolni a járványt a kommunista párt októberi kongresszusa előtt.

Kínában a mai napig rendkívül komolyan veszik a zéró-Covid-politikát, annak ellenére, hogy lakosságarányosan minimális fertőzöttet regisztrálnak. 

Hétfőn országszerte mindössze 949 esetet jelentettek.

A kormány döntésével szemben néha fellángolnak az elégedetlen hangok, de ezeket gyorsan elfojtják. A kritikusok szerint a Covid elleni küzdelemben az ország vezetése feláldozza a gazdasági növekedést.

élelmiszerhiány, Kína
Fotó: Vang Csao / AFP

Hszincsiangban, a kazah határhoz közeli Ili Kazah autonóm prefektúra már hetek óta le van zárva, a kétségbeesett lakosok a közösségi médiában kérnek segítséget. Egy ilyen bejegyzésben egy ujgur férfi beszél arról, hogy a karantén miatt a három gyerekének már három napja nem tudott enni adni. Egy másik lakos arról számolt be, hogy elfogyott a pénzük, nem tudnak bevásárolni otthonra, pedig két gyerekük is van, a felesége pedig a harmadikkal várandós. A bejegyzése szerint már benzin sincs, pedig a nejét sürgősen orvosi vizsgálatra kell vinnie. Ezt a régiót vegyesen lakják kínaiak, kazahok és ujgurok.

Szeptember elején egy ENSZ-jelentés vádolta Kínát az ujgurok és más muzulmán kisebbségek elleni súlyos emberi jogsértésekkel Hszincsiang régióban. Jogvédők szerint több mint egymillió ujgurt tartottak fogva akaratuk ellenére. Peking szerint erre a terrorizmus elleni küzdelem miatt van szükség.

A délnyugati Kujcsou tartományban a hatóságok figyelmeztetés nélkül lezárták a főváros egy részét, ezzel 500 ezer embert választva el a külvilágtól. A felkészülés hiánya miatt az ott élők nagy bajban vannak. A The Guardian arról ír, hogy a társasházakban a lifteket is kikapcsolták, hogy megnehezítsék a lakosoknak az otthonuk elhagyását. A szupermarketek zárva vannak, és házhoz szállítást is leállították, így online sem lehet vásárolni.

A kormány úgy bánik velünk, mint az állatokkal. Szándékos éhhalálra ítélnek minket

– írta egy felhasználó a Weibo mikroblogplatformon.

A zéró-Covid Kínában már az állatkerti tigriseket is veszélybe sodorja

A helyzet a drákói szigor ellenére sem javul a koronavírussal küzdő országban.

Menet közben lezárták Szecsuan tartomány fővárosát, Csengtut is. Ez a legnagyobb település, amely karanténba került azóta, hogy Sanghajt két hónapra bezárták az év elején. A helyzetet súlyosbítja, hogy Szecsuan régiót jelentős hőhullám, ezzel együtt szárazság sújtja. Ráadásul a hónap elején egy földrengés is volt Csengtu városban. A földmozgás elől a lakosok megpróbáltak elmenekülni az otthonaikból, de a hatóságok ekkor sem engedték ki az embereket. A település vezetése szerint hétfőtől Csengtu öt pontján is feloldják a korlátozásokat.

 

 A különösen szigorú Covid elleni intézkedéseket az októberi országos pártkongresszus indokolja.

Ezt az eseményt ötévente rendezik meg Kínában, ráadásul a járvány kitörése óta ez lesz az első alkalom, hogy az ország összes vezető politikusa találkozik. A párton emiatt nagy a nyomás, hogy biztosítsák az esemény biztonságos lebonyolítását, így a Covid legapróbb jelére is keményen intézkednek.

Hétfőn a kínai média közölte, hogy a pekingi egyetem campusán is felfedeztek néhány fertőzöttet. Olyan hallgatóknál mutatták ki a koronavírust, akik más tartományokból tértek vissza a fővárosba.

Kína az utolsó nagy gazdaság a világon, ahol még mindig nagy erőkkel küzdenek a pandémia ellen. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a távol-keleti országban hivatalosan kevesebb mint 15 ezer haláleset volt a járvány kitörése óta.

Kínában engedélyezték a világ első belélegezhető Covid-vakcináját

Kína az első ország, amely zöld utat adott a koronavírus elleni belélegezhető vakcinának.

 

járvány pártkongresszus karantén zéró Covid éhezés koronavírus Kína lezárás pandémia covid
Kapcsolódó cikkek