Olaszország új kormánya benyújtotta első költségvetését, az ebben szereplő 35 milliárd eurós csomag célja a dolgozók és a vállalkozások támogatása, valamint az enyhítése. Ez hozzáadódik az eddig elköltött 75 milliárd euróhoz, amit a kormány korábban a gazdaság életben tartására fordított.

Fotó: AFP

Giorgia Meloni miniszterelnök abban bízik, hogy a program gyorsan talpra tudja állítani Olaszországot. A pénzügyi tárca számítása szerint jövőre mindössze 0,6 százalékos várható, de ez lényegesen optimistább előrejelzés, mint amire a piac számít. 

Az új, jobboldali koalíciós kormány súlyos energia- és megélhetési válság közepén állt az ország élére, kénytelenek válságellenes intézkedéseket hozni az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságának megmentése érdekében. 

Az egyik legfontosabb döntés a magas üzemanyagárakon szerzett extraprofitra kivetett amely az energiavállalatok nyereségéből segítené ki a jócskán megnövekedett költségvetést. 2023 júliusáig az erre kiszabott adókulcsot 25-ről 35 százalékra emelik, viszont nem a bevételből, hanem a profitból fogják számolni. Ezzel párhuzamosan az üzemanyagokat érintő, állam által támogatott árengedményt lecsökkentik 0,15 euróra literenként.

A mentőcsomag 60 százalékát, több mint 21 milliárdot a családok és a vállalkozások megsegítésére tervezik fordítani, hogy ellensúlyozzák a magas energiaárakat . Emellett 4,2 milliárdot költenek arra, hogy a munkaadók és a dolgozók közti adókülönbséget is lecsökkentsék, miközben pénzügyileg támogatásokkal gyorsítanák meg a lecsökkentését.

A GDP-arányos államadósság változása (százalék)

Hozzányúlnak a nyugdíjrendszerhez is – alig egy évvel az előző változtatások után. 

A korábbi 64 év helyett 62-re csökkentik a nyugdíjkorhatárt, ha előtte az igénylő ledolgozott 41 évet. 

Az egyéni vállalkozók 15 százalékos egységes adókulcsát pedig kiterjesztik a 85 ezer eurós éves jövedelemre is. Áfacsökkentést is terveznek, a női tisztasági és a babagondozási termékek adója 5 százalékra csökken.

Az új költségvetésnek több megosztó eleme is van. A kormány a nemrég bevezetett szegénységet enyhítő intézkedést, a „polgári bér” eltörlését tervezi. 

A munkanélkülieket támogató rendszer a jobboldali koalíció szerint lustává teszi az embereket, és gátolja őket a munkavégzésben. 

Ezzel szemben a 2016 előtti, ezer euró alatt maradó adóhátralékok elengedése is napirendre került. Bár az adósságok eltörlése nem ritka Olaszországban, az embereket nem biztatja arra, hogy kifizessék a számláikat.

A jobboldali politika régi kedvence, a Szicíliát a kontinenssel összekötő híd megépítése is a tervben van.

Bár a nagy volumenű beruházások segíthetik a gazdaságot, és munkahelyeket hozhatnak létre, az olasz költségvetésnek most fontosabb problémái is vannak.

Az új költségvetési törvényt még át kell verni a parlamenten, és valószínű, hogy a koalíciós viták során sokat változik a javaslat. Figyelni csak arra kell, hogy a javaslatot Brüsszel is elfogadja, hiszen az újjáépítési alap egyik legnagyobb felhasználója Olaszország. Ezzel azonban vélhetően nem lesz gond, hiszen bár a 4,5 százalékos GDP-arányos hiány jóval meghaladja – az azóta amúgy is felfüggesztett – 3 százalékos uniós limitet, alig növeli meg az előző, még Mario Draghi kormányfő által összerakott költségvetés szaldóját. 

A tízéves olasz államkötvény hozamának alakulása (százalék)

Elemzők szerint Meloni tervezete mértéktartó az adósságban úszó ország számára, és ami még fontosabb, képes lesz a tízéves  olasz és német állampapírok hozama közötti különbséget a 190 bázispont közelében tartani – ez jóval elmarad az eurózóna krízise idején elért csúcsponttól. 

Költségvetési szigor

A befektetők megnyugtatásához hozzájárulnak a büdzsé megszorító intézkedései is. Így például 

az alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget, ráadásul ennek feltételeit is szigorították. 

Az állampolgársággal rendelkező munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele az ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él.