Nemzetközi gazdaság

Egyre több jel szerint folytatódhat a gabonaalku

A globális élelmiszerár-robbanás terén enyhülést hozó alkuval kapcsolatos elégedetlenségét Moszkva többször jelezte, de várhatóan rábólint az egyezség kiterjesztésére.

Várhatóan Oroszország is rábólint az ukrán gabona exportját lehetővé tevő megállapodás meghosszabbítására, amelynek első időszaka november 19-én ér véget. Az egyezség török és ENSZ-közvetítéssel nyitotta meg a korábban orosz blokád alatt álló ukrán kikötőket, míg ezzel párhuzamosan az ENSZ ígéretet tett arra, hogy segíti az orosz élelmiszerek és műtrágya eljutását a világpiacra.

Gabona szántóföld Facélia mézontófű mézgyűjtőnövény haszonnövény virágzás mezőgazdaság természet termőföld agrárium 2020 06 12
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A hírt egyelőre sem a megállapodás betartását ellenőrző, Isztambulban létrehozott szervezet szóvivője nem erősítette meg, sem Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő, aki elmondta, a kellő időben Oroszország közölni fogja döntését.

A júliusi alkut eredetileg 120 napra kötötték meg, most szombaton jár le a hatálya, azonban a megállapodás értelmében ha egyik fél sem lép ki belőle, akkor automatikusan ismét életbe lép 120 napra.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20 Balin tartott csúcstalálkozóján elmondta, hogy az ENSZ ígéretet tett arra, hogy kormányának feltételei teljesülnek. Ezek közé tartozik egyebek között, hogy Ukrajna ne használja a gabonafolyosót katonai célokra, tegye lehetővé az orosz gabona és műtrágyaexportot, és engedélyezze az állami Rosszelkozbank akadálymentes működését.

Az ENSZ erre az Egyesült Államok és az írásos garanciáit húzta elő, amelyekben azt ígérik, a kérdéses kereskedelemben részt vevő vállalatoknak jelzik, nem kell tartaniuk a szankcióktól.

Vlagyimir Putyin azonban arra panaszkodott, hogy az alku nem tesz eleget az orosz gabona- és műtrágyexport elősegítésének, noha ezeket a termékeket nem sújtják szankciók, és a szállítási mennyiségek is nőttek. Azt is felvetette, hogy az ukrán szállítmányok gyakran nem a legszegényebb országokba érkeznek meg, igaz, az ENSZ szerint a cél a kínálat erősítésével a világpiaci árak letörése.

A megállapodás életbe lépését követően több mint 10 millió tonnányi ukrán áru talált gazdára, a gabona elérte Ázsiát, Európát és Afrikát is.

A múlt hónapban Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét az egyezségben, ám miután az ENSZ és Törökország a folytatás mellett döntött, az oroszok is visszaléptek. Hétfőn Peszkov arról számolt be, hogy a múlt heti genfi tárgyalások konstruktívan alakulnak, ám nem kommentálta a találgatásokat az alku jövőjével kapcsolatban.

Korábban Ukrajna optimizmusának adott hangot a megállapodás folytatását illetően, míg a Fehér Ház szóvivője, John Kirby a G20-csúcstalálkozón a Bloombergnek elmondta, remélik, hogy sikerül kiterjeszteni az egyezséget. A szóvivő üdvözölte Törökország és a török elnök, Recep Tayyip Erdogan kezdeményezését és erőfeszítéseit a megállapodás meghosszabbítása kapcsán.

 

gabonaalku ukrán gabonaexport élelmiszerárak
Kapcsolódó cikkek