Nemzetközi gazdaság

Erdogan meggyőzte Putyint, újranyit a gabonafolyosó

Hosszas huzavonát követően úgy tűnik, Moszkva mégsem állít újabb akadályokat az ukrán gabonaszállításokkal szemben.

Ismét megkezdi működését az ukrán gabona világpiacra jutását segítő gabonafolyosó szerdán délben – közölte a Bloomberg szerint Ankarában Recep Tajjip Erdogan török elnök. Erodgan szerint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatta erről török kollégáját, aki miután két nap alatt kétszer is tárgyalt vele már korábban jelezte, hogy bármelyik pillanatban várja az oroszok válaszát. A kérdést kedden Erdogan és Vlagyimir Putyin is megvitatták egymással.

1st Ukraine grain-carrying ship leaving Istanbul for Lebanon
Fotó: Isa Terli / Anadolu Agency via Getty Images

A júliusban megkötött gabonaszállítási megállapodásból Oroszország a fekete-tengeri flotta elleni támadást követően jelezte kilépési szándékát. A török és ENSZ közvetítéssel létrehozott egyezség célja az élelmiszerárak emelkedésének megállítása és a szegényebb országokat sújtó éhínségek megelőzése volt. 

Az egyezség hatására a gabonaárak jelentősen mérséklődtek is, ám a megállapodás orosz felfüggesztését követően ismét megindultak felfelé. Ez azonban a folyosó újranyitásának hírére a visszafordult, így a búza ára több mint 5 százalékkal csökkent a nemzetközi árupiacokon.

 

gabonaalku Recep Tajjip Erdogan ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek