A uniós Törvényszék elutasította az Európai Bizottság által jóváhagyott, Paks II-höz nyújtott magyar beruházási támogatást vitató, Ausztria által benyújtott keresetet – tette közzé honlapján szerdán az Bírósága.

Paks, 2019. július 11.A Paksi Atomerőmű bővítésére létrejött Paks II. Zrt. új logója irodaháza homlokzatán a város modern negyedében.MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Paks, 2019. július 11.
A Paksi Atomerőmű bővítésére létrejött Paks II. Zrt. új logója irodaháza homlokzatán a város modern negyedében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Elutasította az uniós bíróság a Paks II elleni osztrák beadványt.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

A dokumentum emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság 2017. március 6-i határozatával hagyta jóvá a Magyarország által az MVM Paks II Nuclear Power Plant Development Private Company Limited by Shares állami vállalat (ismertebb nevén Paks II társaság) javára bejelentett beruházási támogatást, amely a Paksi Atomerőmű telephelyén építés alatt álló két olyan atomreaktor üzemeltetésére vonatkozott, amelyeknek fokozatosan fel kell váltaniuk a már működő négy atomreaktort.

Az EB a belső piaccal összeegyeztethetőnek nyilvánította a szóban forgó támogatást. Ausztria tíz pontból álló keresete arra irányult, hogy semmisítsék meg a határozatot.

A Törvényszék szerdán bejelentette, hogy a keresetet elutasította.

Indoklásában elutasította azt, hogy a határozat jogellenes lenne.

Szintén elutasította az uniós bíróság a verseny aránytalan torzulásainak fennállására, valamint a megújulóenergia-termelőknek a villamos energia liberalizált belső piacáról való kiszorításához vezető egyenlőtlen bánásmódra vonatkozó jogalapokat is.

Ezenfelül elutasították a piaci erőfölény megerősítésére vagy létrehozatalára vonatkozó állítás, valamint a magyar nagykereskedelmi villamosenergia-piac likviditási kockázatára vonatkozó állítás is.

A Törvényszék döntésének konklúziója, hogy

a Bizottság szerint Magyarország nem nyújt tiltott állami támogatást a Paks II beruházáshoz.

 

Újrahasznosíthatják a paksi fűtőelemeket, a Paks II új blokkjai már ezekkel is üzemelhetnek

Folynak az egyeztetések a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek oroszországi újrahasznosításáról. Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést.