Hétfőn megérkezett Herszonba az ENSZ első humanitárius segélyszállítmánya. A konvoj élelmiszert, ivóvizet, higiéniai cikkeket, konyhai eszközöket, takarókat, ágyneműket és szolárlámpákat szállított – közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) Genfben.

People receive humanitarian aid in Lymany village, outside Mykolaiv, on November 2, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Herszon
Ukrajnába érkező segélyszállítmány.
Fotó: Bulent Kilic / AFP

A segélyszállítmányból összesen hatezer ember ellátása biztosított. Egy kórházba több mint ezer beteg megsegítéséhez elegendő gyógyszert és eszközöket juttattak el – tette hozzá a hivatal. Ez volt az első ENSZ-konvoj, amely eljutott Herszonba azóta, hogy Oroszország március elején elfoglalta a település nagy részét.

Ukrán adatok szerint a háború előtt mintegy 280 ezres lélekszámú városban már csak 80 ezren élnek. Bár a vitatott, Moszkván kívül más által nem legitimált népszavazás Oroszországhoz csatolta a területet, nem sikerült megtartani. Az orosz csapatok egy sikeres ukrán ellenoffenzíva következményeként a múlt héten vonultak ki Herszonból.

Zelenszkij szerint súlyos bűncselekményeket követtek el az oroszok Herszonban

Az orosz erők herszoni kivonulása után folyamatban van Herszon aknamentesítése és az áramszolgáltatás helyreállítása.

Az ENSZ adatai szerint a városban ivóvíz- és áramhiány van, kevés az élelmiszer és a gyógyszer. A következő napokban további segélyszállítmányokat várnak. A korábban felszabadított, közeli falvakban több mint tizenkétezer ember jutott már támogatáshoz az elmúlt hetekben.

Levadásszák az ukránok az orosz kollaboránsokat Herszonban

Akiket elkapnak, azokat oszlopokhoz kötözve közszemlére teszik, hogy az ott maradt ukránok szidalmazhassák őket.