Októberben 15,1 százalékra esett vissza az éves Csehországban a szeptemberi 18-ról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában. Az adatközlés után a korona jelentős gyengülésbe fogott az euróval szemben, egy euró 24,3 koronába kerül.
 

Czech,Republic,Flag,,Finance,Graph,,Financial,Chart,,Stock,Market,,Stock, Czech Republic Flag, Finance Graph, Financial Chart, Stock Market, Stock Exchange Graph, Stock Indexes, Growing Economic, 3D Illustration, Czech Republic Flag, Finance Graph, Financial Chart, Stock Market, Stock Exchange Graph, Stock Indexes, Growing Economic, 3D Illustration, cseh, csehország, extraprofitadó, diargamm,
Fotó: Shutterstock

A drágulás ütemének lassulása jóval nagyobb, mint amit az elemzők vártak, akik néhány tized százalékpontnyi fékezésre számítottak. Az előző hónaphoz viszonyítva átlagosan 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

Az árszínvonal alakulását októberben leginkább a kormányzati intézkedések, azaz a lakossági áramfogyasztásra kifizetett állami támogatások befolyásolták – mutatott rá a statisztikai hivatal. A kabinet takarékossági intézkedéseinek köszönhetően 2020 decembere óta első ízben csökkent havi összehasonlításban az áram ára – jegyezte meg Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.
 

A villanyáram ellenértéke októberben évi 38,2, havi összehasonlításban pedig 53,9 százalékkal csökkent Csehországban. A földgáz ára októberben 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy éve. Éves összevetésben a húsfélék 26,6, a cukor 54,3, a vaj 27, a csirkehús 2,7, míg a zöldség 9,4 százalékkal drágult októberben. A ruházati cikkek 3,6, a lábbelik pedig 4,5 százalékkal kerültek többe.

A cseh korona hirtelen majdnem negyedszázalékot gyengült. Nem csoda, hiszen a vártnál alacsonyabb infláció kisebb jegybanki szigort feltételez, ha valóban fordulatról van szó. A cseh központi bank már a nyár elején véget vetett a kamatemelési ciklusnak, de hatalmas mennyiségben dobott devizát a piacra a tartalékokból a korona védelmében

 

Nem tudni, hogy az infláció visszavonulása csökkenti-e a politikai-társadalmi feszültséget, hiszen a 15 százalékos drágulás sem kicsi. Az utóbbi hónapokban többször is voltak tömegtüntetések Csehországban a megélhetés nehezebbé válása miatt.