Még meg sem kezdődtek az elbocsátások a Twitternél, a dolgozók máris csoportos pert indítottak a közösségi oldallal szemben, mondván a kirúgások nem felelnek meg sem a kaliforniai, sem a szövetségi jogszabályoknak.

Elon Musk &Twitter, ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó:  Muhammed Selim Korkutata / AFP

A csoportos pert csütörtökön a San Franciscó-i szövetségi bíróságon indították el, miután az új tulajdonos, mintegy 3700 embert, az alkalmazottak felét tervezi elbocsátani, ugyanis 

a 44 milliárd dolláros vételárból 12 milliárd a Twitter adósságaihoz adódott hozzá, és így akar költségeket csökkenteni. 

Azonban egy korábbi szövetségi munkajogi törvény értelmében a tömeges elbocsátásokat 60 nappal előre meg kell hirdetni – írja a Bloomberg

A kereset egy olyan rendelkezést szeretne elérni, amely a törvény betartására kötelezi a céget, valamint eltiltja attól, hogy a pereskedési jogáról lemondó dokumentumokat írasson alá a dolgozókkal. A pert indító Shannon Liss-Riordan a nyáron Elon Musk másik cége, a Tesla ellen is indított hasonló eljárást, amikor a villanyautó-gyártó júniusban a dolgozók 10 százalékát bocsátotta el. Az austini bíróság abban az ügyben zárt ajtók mögött lefolytatott arbitrációs eljárásra kötelezte a feleket a nyílt tárgyalás helyett.