Az Európai Űrügynökség (ESA) jelentősen növelte költségvetését, hogy tartsa a lépést az Egyesült Államokkal és Kínával, valamint új Hold-missziókat jelentett be szerdán.

Astronaut trainee Raphael Liegeois poses for the photographer at the council of the European Space Agency (ESA) at ministerial level (CM22), in Paris, Wednesday 23 November 2022. The ESA announces the selection of four to six astronauts. If there were a Belgian among them, State Secretary Dermine says it would be "an excellent signal for the space sector in Belgium and an incredible stimulus to promote science in Belgium, in the first place among young people."BELGA PHOTO ERIC LALMAND (Photo by ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP)
Európai Űrügynökség
Az Európai Űrügynökség jelentősen növelte költségvetését
Fotó: Eric Lalmand / AFP

Az ESA Párizsban tartott miniszteri szintű tanácskozásán az űrügynökség 22 tagországa

16,9 milliárd euróra növelte a hároméves költségvetés keretét. Ez 17 százalékos növekedés az előző büdzséhez képest. A kezdeti cél 18 százalékos emelés volt.

Josef Aschbacher, a szervezet vezérigazgatója szerint az összeggel olyan Európát építenek, amelynek űrprogramja tükrözi politikai és jövőbeli gazdasági erejét.

A költségvetés nagy részét a Hold és a Mars felderítését célzó programokra fordítják.

Döntés született arról is, hogy Európa továbbra is részt vesz a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájában, így az ESA asztronautái 2030-ig használhatják az ISS-t.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter rámutatott: az új költségvetésnek köszönhetően az ESA képes lesz az Egyesült Államoktól és Kínától függetlenül tevékenykedni a világűrben.

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Űrügynökségbe való folyamatos lehetővé teszi a jó együttműködést a Nemzetközi Űrállomással, és folytatódhat az európai robotholdjáró fejlesztése.

Szijjártó: nyolc magyar űrhajósjelölt maradt versenyben

A 244 jelentkező közül már csak nyolcan vannak versenyben azért, hogy ki legyen a következő magyar űrhajós, az év végére négyre szűkítik le a számukat. A befutó űrhajós személyét pedig a 2024 végi vagy 2025 eleji misszió előtti hetekben fogják kiválasztani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.