Norvégia csaknem 200 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a további gázvásárláshoz – írta Denisz Smihal miniszterelnök keddi Telegram-bejegyzése alapján a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

(FILES) In this file photo taken on June 21, 2010 a man rides  his bicycle near a symbolic monument, a section of a gas pipeline Yamal - Europe in Slonim, some 200 km outside Minsk. - The government in Warsaw said on November 14, 2022 Poland was seizing Gazprom's share in EuRoPol Gaz, the company that owns the Polish section of the Yamal-Europe natural gas pipeline.
Fotó: AFP

A pénzeszközöket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatási mechanizmusán keresztül juttatják el a Naftohazhoz, amely szintén 300 millió eurót különít el a vonatkozó vásárlásokra – jelentette be a kormányfő.

Smihal elmondta, hogy

több mint 14 milliárd köbméter gáz van az ukrán gáztárolókban, ami elegendő a tél átvészeléséhez.

Ukrajna a kritikus infrastruktúrát sújtó orosz támadások ellenére is további erőforrásokat halmoz fel, az áramellátásban ugyanakkor siralmas a helyzet.

A norvég kormány bejelentette, hogy kétmilliárd korona (78,3 milliárd forint) támogatást nyújt Kijevnek a téli gázellátás biztosítására. Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter arról beszélt, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja fel azzal, hogy célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja.

Újabb menekülthullám indulhat Ukrajnából

A kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások miatt rengetegen maradtak áram és fűtés nélkül. Az ENSZ aggódik Ukrajna miatt.