Közélet

WHO: ez a tél a túlélés próbája lesz az ukránoknak

Az Egészségügyi Világszervezet jelezte, hogy több millió ukrán életét fenyegeti a tél. Az orosz pusztítás miatt az ország infrastruktúrája lepusztult, több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés és áram. A WHO szakemberei szerint az egyre hidegebb időjárással újabb menekülthullámok indulhatnak útnak az országból.

Több millió ukrán életét fenyegeti a tél az ország energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után – figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Medyka, Poland, 2022-03-16. A gran mother just sat next to a heater with her gran child on her laps. They just crossed the border. She drinks a hot beverage holding the child at the same time, in the coldness of the night. Photograph by Guillaume Pinon / Hans Lucas.Medyka, Pologne, 2022-03-16. Une grand-mere vient de s asseoir a cote d un chauffage avec son jeune fils sur ses genoux. Ils viennent de passer la frontiere. Elle boit une boisson chaude en tenant l enfant dans la froideur de la nuit. Photographie de Guillaume Pinon / Hans Lucas.
Fotó:  Guillaume Pinon / AFP

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója újságírók előtt Kijevben emlékeztetett, hogy 

Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba. 

Ma tízmillió ember, a lakosság egynegyede van áram nélkül

– tette hozzá.

Norvégia mentheti meg az ukránokat a fagyhaláltól

A norvég kormány bejelentette, hogy kétmilliárd korona támogatást nyújt Kijevnek a téli gázellátás biztosítására. Ez átszámolva nagyjából 78 milliárd forint. Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter közölte, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja azzal, hogy célzottan a kulcsfontosságú infrastruktúrát támadja.

„Ez a tél több millió ember életét fenyegeti Ukrajnában” – hangsúlyozta. A mínusz 20 Celsius-fokos előrejelzések súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. „A hideg időjárás gyilkos lehet” – hívta fel a figyelmet Kluge, aki szerint ez a tél a túlélés próbája lesz.

Az ukrán energetikai létesítményekben okozott károk „máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére” – tette hozzá Kluge.

Több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés.

Kluge elmondta, hogy a WHO az orosz invázió kezdete óta ukrajnai egészségügyi létesítmények elleni több mint 700 támadást jegyzett fel, amelyek szerinte a nemzetközi humanitárius jog „nyilvánvaló megsértését” jelentik.

IZYUM, UKRAINE - OCTOBER 31: Vitali cuts a sheet of steel and welds together a stove heater, one of many, for his neighbors as gas heating still isn’t available in his neighborhood in Lyman, Ukraine on Oct 31, 2022 Wolfgang Schwan / Anadolu Agency
Fotó: Wolfgang Schwan / AFP

Az igazgató szerint ez azt jelenti, hogy több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni. 

Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el otthonát meleget és biztonságot keresve

– tette hozzá.

„Ezek az emberek súlyos egészségügyi problémákkal kénytelenek szembenézni, így olyan légzőszervi megbetegedésekkel, mint a Covid–19-betegség, a tüdőgyulladás, az influenza, valamint a lakosság alacsony átoltottsága miatt a diftéria és a kanyaró” – ismertette Kluge.

Hozzátette, hogy mindez befolyással van az emberek mentális egészségére is. Mintegy tízmillió embert fenyegetnek olyan mentális zavarok, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a szerhasználat és a poszttraumás stressz okozta rendellenességek.

 

energiaválság Ukrajna WHO
Kapcsolódó cikkek