Nemzetközi gazdaság

Újabb menekülthullám indulhat Ukrajnából

A kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások miatt rengetegen maradtak áram és fűtés nélkül. Az ENSZ aggódik Ukrajna miatt.

Több millió ukrán életét fenyegeti a tél az Ukrajna energetikai létesítményeit ért pusztító orosz támadások után – figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

France, Le Bourget, 2022/04/29. A reception centre for Ukrainian refugees arriving in the capital, run by the civil protection. Located in the exhibition centre, the centre has a capacity of 2000 people and is divided into several areas. The people stay until they are transferred to more permanent accommodation solutions, often located in small French towns. Photography by Myriam Tirler / Hans Lucas.?France, Le Bourget, le 2022/04/29. Un centre d accueil pour les refugies ukrainiens qui arrivent dans la capitale tenu par la protection civile. Situe dans le parc des expositions ce centre a une capacite d accueil de 2000 personnes, l espace est divise en plusieurs espaces. Les personnes restent le temps d etre acheminees vers des solutions d hebergement plus perennes souvent situes dans des petites communes francaises. Photographie de Myriam Tirler / Hans Lucas.
Ukrajna, tél, áram
Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba.
Fotó: Myriam Tirler / AFP

Hans Kluge, az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének európai igazgatója Kijevben tartott sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, hogy Ukrajna energetikai létesítményeinek a fele rongálódott meg vagy dőlt romba.

Jelenleg tízmillió ember, a lakosság egynegyede van áram nélkül

– mondta.

Hozzátette, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrában, létesítményekben okozott károk máris pusztító hatást gyakoroltak az egészségügyi rendszerre és a lakosság egészségére, mivel jelenleg is több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés.

A ENSZ-igazgató szerint ez egyúttal azt is jelenti, hogy több száz kórház és egészségügyi intézmény fűtőolaj-, víz- és áramhiány miatt nem képes teljes üzemben működni.

Arra számítunk, hogy további két-három millió ember hagyja el télen az otthonát meleget és biztonságot keresve

– ismertette az aggasztó prognózist Kluge.

Hozzátette, hogy keleti szomszédunknál megközelítőleg tízmillió embert fenyegetnek olyan mentális zavarok, mint az akut stressz, a szorongás, a depresszió, a szerhasználat és a poszttraumás stressz okozta rendellenességek.

WHO: ez a tél a túlélés próbája lesz Ukrajna lakosságának

Az Egészségügyi Világszervezet jelezte, hogy több millió ukrán életét fenyegeti a tél. Az orosz pusztítás miatt az ország infrastruktúrája lepusztult, több százezer házban és lakásban, iskolában és kórházban nincsen fűtés és áram. A WHO szakemberei szerint az egyre hidegebb időjárással újabb menekülthullámok indulhatnak útnak az országból.

 

Ukrajna ENSZ
Kapcsolódó cikkek