Az országai között szerda este megrekedtek a tárgyalások arról, hogy a G7 csoport által javasolt, orosz olajra vonatkozó árplafon megállapítása milyen árszinten történjen, mivel a Bloomberg forrásai szerint a kormányok megosztottak a terv kialakításának módját illetően.

German Chancellor Olaf Scholz visits
Fotó: Kay Nietfeld/DPA/AFP

Az EU végrehajtó testülete 65 dolláros hordónkénti árszintet javasolt, amit Lengyelország és a balti államok elutasítottak, mivel az túl nagylelkű Moszkvával szemben. Több, tengeri kikötővel rendelkező ország, köztük Görögország és Málta azonban nem akar 70 dollár alá menni, ami az EU által szerdán korábban javasolt sáv felső határa.

A nagykövetek a tervek szerint szerda este további tárgyalásokat folytatnak. Ha nem születik megállapodás, már csütörtökön újra összeülhetnek, hogy folytassák a megbeszéléseket. Az EU energiaügyi miniszterei szintén csütörtökön ülnek össze, de nem olaj, hanem földgáz ügyben, hogy megvitassák az árak mérséklését célzó intézkedéseket.

"Keressük a módját annak, hogy lehet hatékony módon végrehajtani, ugyanakkor elkerülve, hogy az intézkedés túlzott hátrányt okozzon az Európai Unió országainak" - mondta Olaf Scholz német kancellár szerda este újságíróknak. 

Amíg az EU országok megosztottak, addig nagy maradhat a volatilitás az olajpiacon, így történt szerdán is.