Kanada a jövő évtől célzottan engedi be a szakképzett bevándorlókat, lehetővé téve a legkeresettebb képzettséggel rendelkező jelentkezők számára, hogy az ország azon régióiban telepedjenek le, ahol a legnagyobb szükség van rájuk  – közölte a szövetségi bevándorlási miniszter a Reuters hírügynökséggel.

Fotó: AFP

Sean Fraser kiemelte,

a fő hangsúlyt az orvosok és az ápolók toborzására fogják helyezni, 

de csak azokban a tartományokban, amelyek megkönnyítik az egészségügyi dolgozók számára, hogy külföldi bizonyítványukat érvényesítsék, és megérkezésük után mihamarabb megkezdhessék a munkát.

A munkavállalókat aszerint választjuk ki, hogy milyen ágazatban dolgoznak, és Kanada mely részére mennének

– mondta Fraser.

„Ez azt jelenti, hogy nagyobb hangsúlyt tudunk majd fektetni arra, hogy több egészségügyi dolgozót fogadjunk” – tette hozzá.

Kanada eddig a bevándorolni kívánó embereket nyelvtudásuk, iskolai végzettségük és egyéb készségeik alapján rangsorolta, és az összességében legmagasabb pontszámot elérőknek kínálták fel, hogy állandó tartózkodási engedélyért folyamodjanak.

A változtatás lehetővé teszi, hogy az észak-amerikai ország jövőre már szűrni tudjon bizonyos készségekre és ágazatokra, vagy olyan emberekre, akik vállalják, hogy bizonyos régiókba költöznek.

Kanada amúgy akut munkaerőhiánnyal küzd. A legfrissebb adatok szerint

augusztusban 958 500 be nem töltött állás volt Kanadában, a kereken 1 millió munkanélküli mellett.

Justin Trudeau kormánya a héten növelte a bevándorlási kvótát is, a következő három évben 1,45 millió új állandó lakost szeretnének letelepíteni, mindenekelőtt a magasan képzett emberek köréből, akik a jelentkezők 21,1 százalékát teszik ki.

A munkaadók szerint ugyanakkor a kormánynak még többet kellene tennie a bevándorlás terén, hogy segítse a történelmi rekordra emelkedő munkaerőhiánnyal küzdő vállalatokat.

A kanadai egészségügyi rendszer a Reuters szerint a pandémiás időszakban az ápolóhiány okozta feszültségek miatt megroggyant,

emellett azonban a kórházi dolgozók akkreditálásával is küszködik, hiszen számos esetben előfordult, hogy miután a szakképzett orvosok és ápolók megérkeztek, végül nem a saját szakterületükön álltak munkába.