Nemzetközi gazdaság

Ukrán megfigyelő drónt ártalmatlanítottak a fehérorosz határőrök

Egy megfigyelésre és robbanóanyagok ledobására is alkalmas pilóta nélküli légi járművet szedtek le a levegőből Ukrajna és Fehéroroszország határán kedden.

A fehérorosz határőrök elfogtak egy pilóta nélküli ukrán légi járművet, amellyel robbanóanyagok ledobását gyakorolták – számolt be róla Fehéroroszország határőrizeti bizottságának pénteki közleménye alapján a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Ukrainian serviceman pilots a drone in eastern Ukraine's Donetsk region, on October 30, 2022, amid Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP) ukrán, katona, drón,
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

A határőrség tájékoztatása szerint az incidens a fehérorosz–ukrán határtól egy kilométerre fekvő Gomel körzetben történt, november 2-án.

A kommüniké alapján egy négyrotoros, úgynevezett quadkopterről van szó, a drónt infravörös látórendszerrel szerelték fel, és felderítésre,

a Fehéroroszország területén található határvédelmi technikai létesítmények felmérésére használták, de képes robbanóanyagokat is ledobni.

A drónt egy szolgálatban lévő határőrcsapat vette észre, és erőszakkal földre kényszerítették. A memóriakártyáján található adatok elemzése megerősítette, hogy Ukrajna területéről indították.

Sorra lövik le az ukránok az iráni drónokat

Az ukrán fél szerint az oroszok már több mint négyszáz ilyen típusú drónt használtak fel, amelyből több mint háromszázat semmisítettek meg az ukrán erők.

Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy

országa képes megvédeni az Ukrajnával közös határát a drónoktól és az egyéb légi objektumoktól, ehhez megvan a szükséges fegyvere.

Viktor Hrenin fehérorosz védelmi miniszter később azzal árnyalta a nyilatkozatot, hogy országa nem gyárt csapásmérő drónokat, mivel ez az agresszió megnyilvánulása lenne.

Fehéroroszország legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy egyre több a szélsőségesként nyilvántartott az országban, a feketelistán szereplők száma 1465-re duzzadt.

Kétszer annyi repülőt vesztett az orosz hadsereg Ukrajnában, mint a szovjetek Afganisztánban

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka brutális orosz veszteségekről beszélt. Beszámolója szerint az ukrán hadsereg már 278 ellenséges vadászgépet lőtt le a háború eleje óta.

 

Drón háború határ Ukrajna ukrán fehárorosz
Kapcsolódó cikkek