Hajszálnyit javultak az előzetes adatokhoz képest az euróövezet gazdasági aktivitásáról pénteken közölt októberi beszerzésimenedzser-index (BMI) számok, de borongós képet mutatnak, miközben a zóna két legnagyobb gazdaságából, a franciából és a németből az ipar visszaesésére utaló adatok érkeztek.

(FILES) In this file photo taken on November 8, 2021 a woman looks at linen wires at the Emmanuel Lang manufacturing plant in Hirsingue, eastern France. - He experienced the worst hours of French textiles: closures, bankruptcies and relocations. Far from resigning himself, Pierre Schmitt, boss of Velcorex, has patiently traced an entire industry, to the point of today offering the only jeans 100% "made in France". (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP) textilipar, ipar, franciaország, recesszió
Fotó: Sebastien Bozon / AFP

A pénteken közölt euróövezeti számok elég szomorú képet mutatnak, a szépségtapasz, hogy a francia BMI-t a gazdasági aktivitás stagnálását jelentő előzetes 50 pontról hajszálnyival a növekedési zónába, 50,2 pontra módosították. Más euróövezeti BMI-adatok is mutattak némi javulást az előzeteshez képest, de a gazdasági aktivitás az euróövezetben egyre jobban visszaesik, ezt jelzi a 47,3 pontos októberi BMI és a 45,1 pontos német szám.

Már hónapok óta erősödnek a félelmek, hogy az és az Európai Központi Bank kamatemelései recesszióba döntik az eurózónát, de a sokasodó kedvezőtlen jelek ellenére az utóbbi hetek adatai nem voltak egyértelműek. A pénteki német ipari megrendelési adatok azonban arra utalhatnak, hogy az európai gazdaság hamarosan tényleg megérkezhet a „pusztaságba”.

A német gyárak megrendelései négy százalékkal zuhantak szeptemberben augusztushoz képest.

 Ez gyorsuló romlást jelent az előző havi kétszázalékos esést követően, és hatalmas kontrasztban áll a várakozásokkal: az elemzők arra számítottak, hogy javul a dinamika, és csak félszázalékos további esés jön.

A baj a külföldi megrendelésekkel van, a hazaiak egyelőre tartják magukat. A német kormány hatalmas, 200 milliárd eurós segélycsomaggal enyhítené az energiaválság okozta nehézségeket a háztartások, valamint a vállalatok számára, és ezzel kritikák özönét váltotta ki az Európai Unióban, hiszen a korábban mindenkit takarékoskodásra intő Berlin ezzel a maga javára torzítja a versenyfeltételeket.

A hatalmas német ipari szektort azonban a jelek szerint ez sem húzza ki a slamasztikából. Hiába nőttek szeptemberben fél százalékkal a belföldi megrendelések, a teljes állomány szakadt, mert a külföldi kereslet hét százalékkal csökkent. A fő bűnös az euróövezet, innen 8 százalékkal kevesebb a rendelés, de más országokból is átlagosan 6,3 százalékkal marad el a korábbitól.

Az újabb zuhanás az ipari rendelésekben azt mutatja, hogy a múlt heti pozitív GDP-adat volt az utolsó hurrá a gazdaságban. A recesszióba siklás folytatódik

– írta jegyzetében Carsten Brzeski, az ING vezető globális makroelemzője. 

A német a harmadik negyedévben meglepetésre 0,3 százalékkal növekedett a másodikhoz képest, de elemzők szerint ezzel csak késlekedik a ami hamarosan meg is érkezik. 

Chancellor Scholz visits China, 04 November 2022, China, Peking: During the inaugural visit, German Chancellor Olaf Scholz (l) wants to discuss with Chinese President Xi Jinping, among other things, German-Chinese relations, economic cooperation, the Ukraine conflict and the Taiwan issue. Photo: Kay Nietfeld/dpa Pool/dpa (Photo by KAY NIETFELD / dpa Pool / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Kay Nietfeld / AFP

A pénteki adatok közlésekor tárgyalt Pekingben a németek második legnagyobb export- és messze legnagyobb importpartnere, Kína vezetőivel Olaf Scholz kancellár, akinek az utazása rengeteg kritikát váltott ki Európában és Németországban: azzal vádolták, hogy a német gazdasági érdekeket az uniós külpolitika fölé helyezi, miközben az európai politikusok között Amerikához hasonlóan nőtt a Kína-ellenesség. Hogy tud-e gazdasági előnyöket kihozni a látogatásból, az főleg a kínaiak pragmatizmusán múlik, miközben Scholz mozgásterét behatárolják a támadások.

Ami a második legnagyobb uniós gazdaságot, a franciát illeti, ők sem úszták meg rossz hír nélkül. Az ottani ipari termelés 0,8 százalékkal csökkent szeptemberben az előző hónaphoz képest, az augusztusi 2,7 százalékos megugrás után.