A napokban zárult COP27 klímacsúcson a világ vezetői ugyan egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás ellen tenni kell, nagy áttörés azonban nem következett be. Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait már a bőrünkön érezhetjük. A kakatermelők attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás jelentősen csökkenti majd a termést, amelynek a következményei a boltok étcsokoládénak szánt üres polcain is visszaköszönnek majd.

Cocoa powder in ceramic bowl with cocoa beans over brown texture background. Flat lay, close up. Cocoa powder in ceramic bowl with cocoa beans over brown texture background. Flat lay, close up. (Photo by: Natasha Breen/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images)
csokoládé
Csokoládémentes élet vár ránk, ha nem fékezzük meg a klímaváltozást
Fotó: Getty Images

Bajban Elefántcsontpart kakaótermelői

Elefántcsontpart egy 27 millió lakosú ország Afrikában. Az egyik legfontosabb iparága a kakaótermesztés, amely hatszázezer gazdálkodót foglalkoztat és csaknem a lakosság negyedét tartja el.

A szektor a nemzeti 15 százalékát teszi ki. Ám most komoly veszély fenyegeti.

Az AP News cikke megszólaltatott helyi termelőket is. Jean Baptiste Saleyo, aki több mint 40 éve termeszt kakaót családja többhektárnyi földjén, arról panaszkodott, hogy az idei esőzések kiszámíthatatlansága és az aszályos időszakok miatt attól tart, hogy ő is az éghajlatváltozás áldozatává válhat.

Elefántcsontpart a táblás csokoládék alapanyagának csaknem a felét termeli. Bár az országos termelés továbbra is jó úton halad, mivel a megművelt földterületek nagysága egyelőre növekszik, a szakértők szerint a kistermelőknek siralmas lesz az idei szezon.

Ahhoz ugyanis, hogy a kakaófa jó terméshozamot produkáljon, az esőzéseknek a növekedési ciklus megfelelő időpontjában kell érkezniük. A rosszkor érkező csapadék a termés megbetegedését is okozhatja.

Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent

– panaszkodott Jean Yao Brou, az Anouanze szövetkezet főtitkára, amely segít a helyi gazdáknak piacra vinni a termésüket.

Ghána is küzd az elemekkel

A legnagyobb kakaóbab-termelő országok listáján Elefántcsontpart mögött Ghána áll a második helyen. Az éghajlatváltozás a másik afrikai ország kakaótermelőit is nehéz helyzetbe hozta – írta az Evening Standard.

A ghánai terméshozam szintén amiatt esett vissza, mert a száraz és az esős évszak eddig kiszámítható váltakozása az éghajlatváltozás következtében sokkal szeszélyesebb lett, a rosszkor érkező eső és a váratlan aszály pedig komoly gondokat okoz.

SAO TOME AND PRINCIPE - STORY ON COCOA PRODUCTION Sao Tome and Principe, Guadalupe, 2016-05-06. CECAB Drying and Bagging Center, Guadalupe, Organic Cocoa Production and Export Cooperative. Photograph by Antoine Boureau / Hans Lucas. Sao Tome et Principe, Guadalupe, 2016-05-06. Centre de sechage et de mise en sac de la CECAB, Cooperative de production et d exportation de Cacao Biologique de Guadalupe. Photographie par Antoine Boureau / Hans Lucas. (Photo by Antoine Boureau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Antoine Boureau / AFP

A kakatóbab termesztéséből élők problémáit tovább tetézi, hogy az ebből származó jövedelmek csökkenése egybeesett a megélhetési költségek emelkedésével, mivel a világszerte megemelkedett az élelmiszerektől a szállításon át az otthonépítéshez szükséges építőanyagokig minden területen begyűrűzött az afrikai országokba is.

A két legnagyobb termelő – Elefántcsontpart és Ghána együttesen a globális termelés több mint felét adják – korábban már összefogott egymással a piaci árak stabilizálása és a gyerekmunka visszaszorítása érdekében – írta az AfricaNews. A megállapodást az indokolta, hogy a Világbank adatai alapján

a szektorban dolgozó csaknem egymillió ember több mint a fele a szegénységi küszöb alatt él, azaz naponta kevesebb mint 1,2 dollárt (475 forintot) keres.

Azonban kérdésessé vált, hogy az árstabilizációs törekvéseiket mennyire tudják megvalósítani a klímaváltozás nehézségei közepette.

A klímacsúcs sem biztos, hogy megmenti a csokoládét

A közelmúltban ért véget az ENSZ klímacsúcsa, az egyiptomi Sarm es-Sejkben rendezett COP27. A világ országai napokig tárgyaltak az éghajlatváltozás következményeiről és szóba került a csokoládé is – számolt be róla a MyJoyOnline.

Samuel Abu Jinapor, Ghána földekért és természeti erőforrásokért felelős minisztere felszólította a világ vezetőit, hogy változtassák meg a globális pénzügyi és kereskedelmi struktúrát, hogy az megfeleljen a klímacélok tarthatóvá tételéhez szükséges fenntarthatósági normáknak.

Cameroon, Penja, Djombé, cocoa harvest, cocoa plantation, cocoa pods (Theobroma cacao) (Photo by VERDEIL Matthieu / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Cameroon, Penja, Djombé, cocoa harvest, cocoa plantation, cocoa pods (Theobroma cacao) (Photo by VERDEIL Matthieu / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Fotó: AFP

A klímakonferencián kakaótermesztő országokat is felszólították arra, hogy tegyenek többet kakaóágazataik fenntarthatóságáért. Azt a miniszter is elismerte, hogy a kakaóágazat az erdőirtás révén hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Azonban hangsúlyozta, hogy

a termelők megfelelő támogatása nélkül valamennyi beavatkozás hiábavaló lenne.

Kiemelte, hogy a szektor egy sokmilliárd dolláros értéklánc, amelynek a termelők a legvégén vannak. Bár fel lehet szólítani őket fenntarthatósági lépésekre, a mezőgazdaságnak ez az ágazata mindössze 0,04 százalékkal veszi ki a részét a környezetkárosításból.

Eltűnhet a boltokból a csokoládé?

Röviden összefoglalva az elkövetkező néhány évben ettől még nem kell tartani. Azonban a klímaváltozás miatti terméscsökkenés aggasztó jel lehet. A kínálat mérséklődése miatt a világpiaci árak emelkedésére mindenképpen érdemes lélekben felkészülni.

Szintén felsrófolhatja kedvenc édességünk árát, ha a kakaóbab-termelőknek sikerül érvényesíteni az érdekeiket, és munkájukért méltányosabb bérezést tudnak kiharcolni maguknak.