Több mint egynegyedével emelik meg a szigetország védelmi kiadásait jövőre, így többek között 1,6 milliárd dollárért vásárolnak amerikai Tomahawk rakétákat – közölte pénteken a tokiói kormány.

Fumio Kishida, Japan's prime minister, at the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit in Bangkok, Thailand, on Saturday, Nov. 19, 2022. San Francisco will be the site of next years Asia-Pacific Economic Cooperation summit, Vice President Kamala Harris announced, giving the US a high-profile chance to showcase its vision for the regions future. 
Kisida Fumio japán miniszterelnök megerősíti országa védelmi képességeit
Fotó:  Andre Malerba / Bloomberg via Getty Images

A védelmi büdzsét 26,3 százalékkal rekordszintre, 6,82 ezer milliárd jenre (51,7 milliárd dollárra) emelik az április 1-jén induló pénzügyi évben. A katonai költségvetésen belül 897 milliárd jent különítenek el a haditechnika fejlesztésére, ez több, mint az elmúlt négy év összesített kiadása. Az összeg nagyjából felét az amerikai Raytheon Technologies által kifejlesztett nagy hatótávolságú Tomahawk rakétákra költik, ezek akár ezer kilométeres célt is elérnek – így például Kínai területeket. 

A  védelmi tárca közleménye szerint a haderő fejlesztésére hároméves programot dolgoznak ki. A védelmi kiadásokat öt éven belül a 2 százalékára szeretnék emelni. Ez azt jelentené, hogy

 az Egyesült Államok és Kína után Japán költené folyó áron a legtöbbet fegyverkezésre. 

Elemzők szerint a tokiói döntés azt a japán félelmet tükrözi, hogy Kína esetleg megindul Tajvan ellen és további befolyást szerez a Dél-Kínai-tengeren, elvágva ezzel a szigetországot az ellátás szempontjából kulcsfontosságú hajózási útvonalaktól.

A megnövelt katonai büdzsébe drónok, kiberhadviselési eszközök és ballisztikus rakétavédelmi rendszerek beszerzése is belefér. Fejlesztik továbbá a kommunikációs műholdakat, a hadihajókat és a katonai célú légi szállítást. A tervek között szerepel 16 F–35-ös vadászbombázó beszerzése a Lockheed Martintól, 250 milliárd jen értékben. Kisida Fumio miniszterelnök közölte, hogy adóemelésekből és kötvénykibocsátások révén finanszíroznák a fegyvervásárlásokat.

F-35 Aircrafts Were Relocated By The Kingdom Of The Netherlands To The Republic Of Bulgaria
F–35-ös vadászgép a Lockheed Martin vadászgépkínálatából
Fotó: Georgi Paleykov

A jövő áprilisban kezdődő üzleti évben 434,3 milliárd jen értékben bocsátanának ki külön e célra kötvényeket – erre nem volt még példa a modernkori Japánban. Elemzői becslések szerint a hadikiadások ilyen tempójú növelése 2027-re a GDP 250 százalékára emelné az államadósságot.