Nemzetközi gazdaság

A nagy cégekre is kiterjesztik az energiaár-sapkát Csehországban

A cseh pénzügyi tárca reményei szerint az energiaár-sapka takarékoskodásra fogja ösztönözni a vállalatokat.

A nagy csehországi cégek jelenleg piaci áron szerzik be energetikai szükségleteiket. Ez fog megváltozni, ha a lakosság és a kisvállalatok számára már korábban bevezetett ársapkát rájuk is kiterjesztik, ahogy azt a pénzügyi tárca javasolja: 

bruttó 6000 koronában (100 800 forint) limitálnák egy megawattóra áram és 3000 koronában (50 400 forint) egy megawattóra földgáz árát. 

Zbynek Stanjura pénzügyminiszter, valamint Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában, a kormányülés előtti közös sajtótájékoztatón ismertette, hogy az ársapka bevezetése a nagy csehországi cégek számára olyan intézkedés, amely bebiztosítja a cseh ipar nemzetközi versenyképességét. A cégeknek nyújtott kormánytámogatás mértéke megegyezik a más európai uniós tagállamokban bevezetett támogatásokkal – közölték.

A miniszterek szerint a cégek támogatására az állam a banki és az energetikai szektorra kirótt rendkívüli adókból származó bevételek egy részét fogja felhasználni.

Czech,Money,Czk,700,And,A,Light,Bulb,,Concept,Of
Fotó: Shutterstock

Az ársapka a kis- és a nagyvállalatok esetében is az utóbbi öt év legmagasabb havi fogyasztásának 80 százalékáig érvényes.

„Az intézkedés takarékoskodásra fogja ösztönözni a vállalatokat”– vélte Jozef Síkela. Fontosnak nevezte, hogy a kormánydöntés után a vállalatok már pontosan tudhatják, milyen energiaárakkal számolhatnak jövőre.

A kormány már októberben és novemberben egy segélyprogramban 30 milliárd koronát különített el a nagyvállalatok támogatására. Szakértői számítások szerint az államnak az ársapka bevezetése a lakosság és a cégek számára együttesen jövőre mintegy 170 milliárd koronába fog kerülni. Az energetikai vállalatokra és a bankokra kivetett rendkívüli adóból az állam 2023-ban legalább 100 milliárd koronás bevételre számít.

 

ársapka Csehország energia cégek
Kapcsolódó cikkek