A világ legszegényebb ötven országa az idén 62 milliárd dollárt költ adósságszolgálatra, ez 35 százalékkal haladja meg a 2021. évi szintet – közölte a Világbank kedden publikált éve  adósságjelentésében. A jelentés szerint a főleg afrikai országokból álló csoport jelenleg éves exportbevételének 10,3 százalékát fordítja adósságtörlesztésre, míg 2010-ben ez az arány még csak 3,2 százalék volt.

African little girls standing in trash and looking at Kibera slum, Kenya, East Africa African little girls standing in trash and looking at houses in Kibera slum, Kenya, East Africa. Kibera is the largest slum in Nairobi, the largest urban slum in Africa, and the third largest in the world
Fotó: Getty Images

A fejlődő országok államadóssága az előző évtizedben megduplázódott, és 9 ezermilliárd dollárra nőtt.

A legszegényebb országoké még ennél is gyorsabb ütemben emelkedett, tíz év alatt a háromszorosára, ezermilliárd dollárra ugrott. A pandémia idején a fejlett országok kezdeményezésére létrehozták az adósságszolgálat-felfüggesztési kezdeményezést (DSSI). A főleg afrikai országokat tömörítő csoportnak 2021-ig 8,9 milliárd dollárnyi átütemezését biztosították. 

Ez azonban alig tizede a 2021-ben törlesztett 99 milliárd dollárnak.

David Malpass, a Világbank elnöke szerint átfogó megközelítésre van szükség az adósság csökkentéséhez, az átláthatóság növelése és a gyorsabb szerkezetátalakítás elősegítése érdekében. Egyes országok irreálisan magas összegeket kénytelenek adósságtörlesztésre fordítani. Ghána, Srí Lanka és Zambia teljes éves költségvetési bevételének 70-100 százalékát fizeti ki a hitelezőknek. 

A dollár erősödését a szegény országok fizetik meg

Az amerikai dollár a Fed egyre agresszívebb kamatemeléseinek hatására sokat erősödött az idén, amit a többi között a forint és az euró is megszenvedett, de nem az európai kontinens fizetőeszközei teljesítettek a leggyengébben a zöldhasúval szemben, az ellenére sem. Elsősorban afrikai országok kerültek nagy bajba, ahol folyamatosan nő az adósság. Az év legrosszabbul teljesítő devizái a ghánai, a Srí Lanka-i és a zambiai.