A Magyar Bankholding csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a felelős banki irányelveket – jelentette be a pénzintézet kedden.

Magyar Bankholding
A Magyar Bankholding már több fenntarthatósági együttműködésben is részt vesz.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Közleményükben ismertették, hogy a nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé.

A bankcsoport ezzel az elhatározásával szeretne újabb lépést tenni a felelős és zöldműködés irányába.

Kitértek arra is, hogy környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási, azaz ESG-stratégiája részeként a Magyar Bankholding célja, hogy a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. Ennek egyik lépése a csatlakozás az olyan globális kezdeményezésekhez, amelyek valódi eredményt terveznek elérni.

Az ENSZ különböző eszközökkel és gyakorlati útmutatással segíti a bankokból, biztosítókból és befektetőkből álló hálózatot abban, hogy elérjék fenntarthatósági céljaikat. A kiemelt célok között szerepel egyebek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozatos visszaszorítása, a pénzügyi integráció és további olyan környezetvédelmi törekvések, amelyek a jövőbeli jólét eléréséhez szükségesek.

A kezdeményezéshez csatlakozó hitelintézetek vállalják, hogy megfelelnek az ESG-stratégiáikban megfogalmazottaknak, és üzleti tevékenységükben is kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra.

Az ENSZ ezen alapelveit elindulása már óta több mint 400 pénzügyi intézmény írta alá.

A Magyar Bankholding novemberben jelentette be, hogy ESG-stratégiájának részeként együttműködésbe kezd a Mastercarddal, és csatlakozik a fizetéstechnológiai cég Priceless Planet koalíciójához.

Sehogy sem áll a globális felmelegedés elleni harc

A dekarbonizáció a G20-országok egyikében sem zajlik a biztonságos éghajlat fenntartásához szükséges ütemben. Éves szinten már 15,2 százalékos dekarbonizációra lenne szükség, ami 11-szer gyorsabb ütemet diktál, mint a 2000 óta elért globális átlag – világított rá a szomorú tényre a PwC friss elemzése.