Hiába áll a szakszervezetek barátjának hírében Joe Biden amerikai elnök, mégis aláírta azt a szenátus által csütörtökön megszavazott törvényjavaslatot, amely megtiltja a vasúti dolgozók közelgő sztrájkját.

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

A szakszervezetek és a vasúttársaságok hónapokon keresztül tárgyaltak a Biden-adminisztráció részvételével, míg végül szeptemberben sikerült a feleknek próbamegállapodást kötniük, azt azonban a betegszabadság hiánya miatt négy olyan szakszervezet is elutasította, amelyek a dolgozók többségét képviselik. Biden ekkor kérte a kongresszus beavatkozását, hogy elkerülhető legyen az ünnepi szezon előtt a vasúti forgalom leállása.

Noha a munkabeszüntetés csak december 9-én kezdődött volna, a vegyi anyagok szállításában már korábban is fennakadásokat okozott volna az arra való felkészülés, és az iparág szerint napi 2 milliárd dolláros kárt is okozott volna a vonatok leállása.

A veszélyes anyagok szállítása pedig már a hétvégén le kellett volna hogy álljon a szövetségi biztonsági szabályok értelmében, míg a vegyi áruk mozgatását 96 órával a sztrájk kezdete előtt be kell fejezni. A vegyipari érdekvédelmi szervezet, a The American Chemistry Council szerint a szeptemberi sztrájkfenyegetés miatt 1975 vagonnal csökkentek a szállítások a szeptember 10-re tervezett sztrájkot megelőző héten.

Az ország négy vezető vasúttársasága a mezőgazdasági áruk szállításában is kulcsszerepet játszik a szektorhoz tartozó teherszállítás több mint 80 százalékának biztosításával.

Noha a szerdán a képviselőház által megszavazott javaslat még hétnapnyi fizetett betegszabadságot tartalmazott, ezt a szenátus nem fogadta el, így a vasúti dolgozók csupán évi egy napig részesülhetnek ebben. Biden a javaslat aláírását azzal indokolta, hogy elnökként az összes amerikaira tekintettel kell lennie, ellentétben korábbi szenátori munkájával, ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy régóta szószólója a fizetett betegszabadság ügyének, és azon fog dolgozni, hogy az minden dolgozó számára elérhető legyen.

A szeptemberi, a Fehér Ház közvetítésével kidolgozott megállapodás értelmében a vasutasok bére 2020 és 2024 között mintegy 24 százalékot nő, így az utólagos fizetésemelés átlagosan 11 ezer dollárhoz juttatta azonnal a munkásokat, valamint egy szabadnapot is kapnak, és ígéretet arra, hogy nem büntetik meg őket, ha orvoshoz kell menniük. Azonban ezekre a napokra fizetést sem kapnak.

A CNBC-nek nyilatkozó szakszervezeti vezetők arról beszéltek, hogy nem felejtik el az elnök sztrájkot megakadályozó döntését, ugyanakkor arra fognak szavazni, aki támogatja a küzdelmüket.