Vanusia Nogueira, az ICO vezérigazgatója becslései szerint 1,5 milliárd kilogrammal több kávé fogy 2030-ig. Az ICO korábbi előrejelzése, amely szerint a világ fogyasztása évente átlagosan 3,3 százalékkal nő a következő 40-50 évben, túlságosan optimista volt - mondta a szervezet vezetője. 

Young man pouring coffee into cup at home, kávé, fogyaztás, szokás,
Egyre nagyobb lesz az igény a robusta kávékra.
Fotó: GettyImages

Nogueira úgy látja, hogy a globális kereslet és kínálat a következő két-három évben egyensúlyba kerülhet. Arabica és robusta kávébabból is több kell, azonban utóbbiból arányában nagyobb mennyiségre lesz szükség. 

A globális felmelegedés és az inflációs környezet miatt számos, hagyományosan arabica növényt termelő gazdálkodó most már inkább robustát termeszt. A pörkölők pedig igyekeztek nagyobb mennyiségben olcsóbb robustát adni keverékeikhez, az ízbeli különbséget az átlagfogyasztó nehezen veszi észre 

 - magyarázta a Bloombergnek.

Vietnám a trendek ellen megy azzal, hogy a hangsúlyt a magas minőségű robusta előállítására fekteti. Nogueira szerint továbbra is az ázsiai ország lesz a legnagyobb robusta exportáló a világon, utána pedig Brazília következik. 

Do Ha Nam, a vietnámi kávészövetség alelnöke és az egyik legnagyobb exportcég elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a vietnámi idén és 2023-ban is csökken, mert az előző szezonban rosszabb volt a termés, és a készletek sem jelentősek.