Az euróövezet ipari termelése októberben a vártnál nagyobb mértékben, 2 százalékkal esett vissza az egy hónappal korábbihoz képest, a szeptemberi 0,8 százalékos növekedést követően. Az előzetes becslések másfél százalékos csökkenésre számítottak.

Fotó: AFP

Az energiatermelés már a második egymást követő hónapban redukálódott 3,9 százalékkal a szeptemberi 1,9-es mérséklődést követően. A termelés a tartós fogyasztási cikkek, például a televíziók és mosógépek (1,9 százalék), valamint a beruházási javak (0,6) esetén is csökkent az előző hónapban.

Az euróövezet ipari termelése
 

A nem tartós fogyasztási cikkek gyártása már a negyedik egymást követő hónapban nőtt, októberben 0,3 százalékkal, ami a globális élelmiszerárak emelkedése mellett erősebb európai mezőgazdasági termelésre utal. Éves szinten az ipari termelés növekedése októberben 3,4 százalékra lassult.

Panganak a boltok az unióban, az megeszi a bért

Miközben Magyarországon is leállt a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az euróövezetben havi szinten az idén még nem esett akkorát a fogyasztás, mint a legutóbbi, októberi adat szerint, és az éves csökkenés immár fájdalmas mértékű.