Amint várható volt, 75 bázispontról 50 bázispontra lassította szerdán kamatemelései ütemét az amerikai jegybank. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke sajtótájékoztatóján azonban nem ütötte rá a pecsétet az optimista várakozásokra, hogy hónapokon belül véget érhet a kamatszigorítás. A forint máris 406 fölé vonult vissza az euró ellenében a korábban elért 404 alatti több, mint egy hónapos csúcsról, az euró-dollár vadul ingadozik.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

21:16 Vége a sajtótájékoztatónak.

Hosszú még az út

21:04 Közelebb jutottunk az elegendően szigorú politikához, jó látni az előrehaladást az csökkenésében, de a 6 százalékos maginfláció még mindig háromszorosa a célnak, még mindig hosszú út áll előttünk az árstabilitás felé, ehhez idő kell. A legnagyobb fájdalom abból származna, ha nem cselekednénk – figyelmeztet Powell.

21:00 Az infláció tartós csökkenésére a jelenleginél sokkal több bizonyíték kell.

20:57 A kamatok csökkentéséről akkor lehet majd beszélni, ha biztosak lehetünk, hogy az infláció lemegy a célszintre, és 2023-ra nincsen csökkentés a döntéshozói előrejelzésekben. 

20:52 A februári kamatemelés mérete a beérkező adatoktól függ.

European union flag and eurocoins. One euro coin in he middle of the flag.
Fotó: Getty Images

Nem jelentenek recessziót az új előrejelzések

20:48 Az előre jelzett emelkedés a munkanélküliségi rátában 4,7 százalékra még mindig nagyon erős munkaerőpiacot jelent. A Fed GDP-előrejelzéseit Powell nem minősítené recessziónak.

Nincs határozott válasz a kamatok csúcsát firtató kérdésre

20:43 Powelltől azt kérdezik, mekkorák lesznek a kamatlépések, és mikor állnak meg. A válasz: az idei gyors, összesen 425 bázispontnyi emelés után valóban fontosabbá válik a sebességnél az, hogy hol lesz a kamatok csúcsa, és meddig maradnak ott, mindenesetre nem elég megszorító még a politika. Lényegében nem adott választ.

20:41 A döntéshozók túlnyomó többsége 5 százalék felett várja a kamatok csúcsát. A monetáris politika még nem elég megszorító.

20:40 A kérdések következnek.

20:38 Ülésről ülésre hozzák meg a döntéseket – ismétli. (Tehát továbbra sem szeretne túl határozott előrejelzéseket tenni a kamatokról.)

20:36 Erősen elkötelezettek maradunk, hogy 2 százalékra mérsékeljük az inflációt – ismétli meg Powell. Időbe telik, amíg a monetáris szigorítás eléri teljes hatását, bár a hatások bizonyos területeken már mutatkoznak.

Az infláció csökkent, de több bizonyosság kell

20:35 Az októberi és novemberi adatok az infláció ütemének dicséretes lassulását mutatják, de még sokkal több kell ahhoz, hogy a mérséklődésbe vetett bizalom meggyökeresedhessen.

20:33 A gazdaság lassulása ellenére szélsőségesen szoros maradt a

20:30 Szokás szerint Powell a sajtóközlemény fő elemeinek összefoglalásával kezdte sajtótájékoztatóját. Első mondatában megismétli: a Fed együttérzéssel figyeli a nehézségeket, amelyeket a magas infláció okoz az amerikaiaknak.

Tizenöt éves csúcsra emelte a kamatát a Fed, de borsos meglepetéssel szolgált

A várakozásoknak megfelelően fél százalékponttal emelte irányadó kamatát a világ legnagyobb gazdaságának a jegybankja. Mint már annyiszor, most is a körítés lesz a lényeg, a piacokon – a forintén is – feszült figyelemmel követik, milyen irányt mutat a Fed. Már itt is az első kellemetlen meglepetés: a döntéshozók magasabbra várják a kamatok emelkedését, mint az elemzők és a piac.