Nemzetközi gazdaság

Egyelőre hidegen hagyja Moszkvát az olajárplafon

Nem befolyásolja Moszkva lehetőségeit a háború alatt az ársapka, az orosz gazdaság képes ellátni a hadsereget mindennel, amire annak szüksége van.

Oroszország szerint a nyugati országok által bevezetett ársapka a globális energiapiacokat destabilizálja, de nem befolyásolja Moszkva képességét abban a tekintetben, hogy fenntartsa a „különleges katonai műveletet” Ukrajnában – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Russian President Vladimir Putin's annual press conference in Moscow MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 17: Kremlin spokesman Dmitry Peskov is seen as a moderator of Russian President Vladimir Putin's annual press conference in Moscow, Russia on December 17, 2020. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Szefa Karacan / AFP

A szóvivő hozzátette, hogy Oroszország készíti a választ a pénteki döntésre, amellyel a G7-országok és szövetségeseik Moszkva bevételeit kívánják mérsékelni, ezzel  csökkentve a háborúra használható erőforrásokat.

Peszkov szerint Oroszország és az orosz gazdaság rendelkezik a harcok folytatásához szükséges kapacitásokkal, míg a lépés nyilvánvaló, hogy destabilizálja a globális energiapiacokat – írja az Euronews.

Mint ismert, a tengeren szállított orosz olaj importját több ország betiltotta hétfőtől, és szállításukra, biztosításukra és viszontbiztosításukra nincs más lehetőség ezeknek az országoknak a cégei részéről, csak az, ha hordónként 60 dollár alatt cserél a termék gazdát. Több orosz illetékes is jelezte, hogy Moszkva nem fog olyan országoknak olajat eladni, amelyek az ársapkához tartják magukat.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, jelenleg az ország biztonsági tanácsának helyettes vezetője szerint az orosz olajkínálat szűkítésére tett kísérletek elképzelhetetlen mértékű dráguláshoz vezethetnek az olajpiacon. Hozzátette, 

a nyugati országok meg fognak fagyni, miután egyenlőtlen küzdelembe kezdtek az orosz medvével és fagy tábornokkal.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek