A szigorú korlátozások gyors feloldása miatt megállíthatatlanul terjed Kínában a koronavírus-járvány, naponta valószínűleg több millió ember fertőződik meg, bár a számukat nem lehet pontosan tudni, miután a múlt héten leállították a hivatalos adatok közlését. Csak a halálos áldozatokról adnak ki jelentést, hétfőn egy, kedden három ember elhunytát jelentették be, de ezt a számot senki nem hiszi el annak alapján, hogy milyen állapotok uralkodnak a kórházakban.

Beijing Capital International Airport is quiet in Beijing, China on Dec. 27, 2020.
Egyelőre csendes a pekingi nemzetközi repülőtér, de hamarosan megindul az utazók áradata. 
Fotó: AFP

A Reuters összefoglalójában a Szecsuan tartomány fővárosának, a 16,3 milliós Csengtunak az egyik nagy kórházát hozta fel konkrét példaként. Egy neve elhallgatását kérő mentősofőr elmondta, hogy harminc éve végzi ezt a munkát, de még soha nem volt ennyi dolga. A kórház tele van koronavírusos betegekkel, hosszú sorok várakoznak az épület előtt és a sürgősségi osztályon is. A mentővel beszállított páciensek többségének oxigént kell adni, hogy segítsék a légzésüket. 

Szinte minden páciens koronavírusos

– ismerte el a kórház patikájának egyik alkalmazottja, hozzátéve, hogy egyáltalán nincs a betegség kezelésére alkalmas gyógyszerük, csak a tünetekre, például a köhögésre tudnak adni valamit.
A város legnagyobb temetkezési vállalatának a parkolója is folyamatosan tele van, és megszakítás nélkül működik a krematórium. Az egyik alkalmazott szerint a korábbi napi 30-50 helyett most kétszáz elhunytat fogadnak, olyan elfoglaltak, hogy enni sincs idejük. 
Az egyik pekingi kórház illetékese arról számolt be, hogy a páciensek többsége idős és krónikus beteg. A sürgősség osztályon a korábbi száz helyett most naponta 450-550 embert látnak el. A orvosoknak és a nővéreknek betegen is dolgozniuk kell, és vidéken megkérték a nyugdíjas egészségügyi dolgozókat, hogy térjenek vissza a munkába.

(221227) -- BEIJING, Dec. 27, 2022 (Xinhua) -- Community workers deliver care packages to senior residents in a community in Yangfangdian Subdistrict of Haidian District in Beijing, capital of China, Dec. 27, 2022.  In Yangfangdian Subdistrict, care packages including medicines and COVID-19 prevention materials have been offered for senior residents living alone and those with disabilities. Shared medical kits have also been provided for residents in case of emergency.
Segítők viszik ki az élelmet az időseknek, akik inkább otthon maradnak, mert félnek a fertőzéstől. 
Fotó: AFP

Félő, hogy a járvány újra belobban külföldön is, miután január 8-tól ismét adnak kiutazási vízumot Kínában, és megszüntetik a beutazókra vonatkozó karanténszabályokat és a kötelező tesztelést. A hírre megugrott az internetes repülőjegy-rendelések száma, de a célországok köre egyre csökken.

India, Tajvan, Malajzia és Japán már bejelentette, hogy negatív koronavírus-teszthez köti a belépést a kínaiak számára, és a tokiói kormány korlátozni fogja azt is, mennyivel növelhetik a Kínába tartó légi járatok számát. Hasonló lépéseket fontolgat a Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok is. 

Nemzetközi téren is egyre nagyobb aggodalomra ad okot a Kínában zajló koronavírus-járvány, valamint az átlátható adatok, köztük a vírusgenomikai szekvenciaadatok hiánya

– idézte a CNBC az amerikai közleményt, amely szerint ezen adatok nélkül a közegészségügyi illetékesek egyre nehezebben képesek azonosítani az esetleges új variánsokat, valamint azonnali intézkedéseket hozni a terjedés visszaszorítására.

**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Citizens are shopping in Jianghan Road Walkway in Wuhan City, central China's Hubei Province, 24 December, 2022.
A kínaiaknak egyelőre otthon kell elkölteniük a pénzüket, ebben segít nekik az internet. 
Fotó: Csan Csang / AFP

Hongkongban John Lee kormányzó szerdán jelentette be, hogy csütörtöktől feloldják az összes még meglévő korlátozást, csak a maszkviselés marad kötelező. „A város viszonylag magas oltási arányt ért el, elegendő mennyiségű gyógyszerrel rendelkezik a koronavírus elleni küzdelemhez, és az egészségügyi dolgozók is gazdag tapasztalatot szereztek” – mondta sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a hatóságok hat hónapja készülnek erre a lépésre.
Hongkong az elmúlt három évben nagyrészt a pekingi példát követte a járványkezelésben, és ezek szerint ezt teszi a nyitásban is. Az előzetes tervek szerint január 15-re megnyitják az egykori brit gyarmat és a Kínai Népköztársaság közötti határt, ahol még 2020 elején vezettek be szigorú utazási korlátozásokat. A korlátozások feloldásának hírére erősödtek a hongkongi tőzsdeindexek, a Hang Seng 1,6, a Hang Seng China Enterprises Index két százalékkal emelkedett szerdán.