Nemzetközi gazdaság

Ez fájni fog: Oroszország visszavághatja az olajtermelést

Több száz ezer hordóval is csökkentheti az olajtermelést Moszkva, miután úgysem tudná eladni a végterméket.

Jelentősen, akár 5-7 százalékkal is visszavághatja az olajkitermelését Oroszország a nemzetközi ársapkák bevezetése és az olajembargó miatt 2023-ban. Erről az orosz kormányfőhelyettes, Alexander Novak beszélt egy tévés interjúban. 

Russian,Oil,,Oil,Barrel,Background,,Russia,Flag,On,Barrel,,Sanctions Russian oil, oil barrel background, Russia flag on barrel, sanctions on Russian oil. 3D work and 3D illustration
Fotó: Fly of Swallow Studio

A Reuters hírügynökség közlése szerint Novak arról beszélt, hogy a napi kitermelést 500 ezer és 700 ezer hordóra csökkenthetik. Az a G7-országok és Ausztrália december 5-én vezetett be ársapkát az orosz olajra: 60 dollárban maximalizálták a hordónkénti árat, emellett embargót vetettek ki a tengeri úton érkező orosz olajra.  

Mint arról a Világgazdaság korábban beszámolt : az orosz költségvetés bevételei is összeomlani látszanak az hanyatlásával együtt, így a december 16-ig tartó héten az exportjáradék összege 54 százalékot, 77 millió dollárt zuhant, és mindössze 66 milliót tett ki a Bloomberg számításai szerint, ami az idei legalacsonyabb érték. 

Ugyanakkor az orosz olajexport rendkívüli mértékű csökkenése hiányokhoz is vezethet az olajpiacon.

Vlagyimir Putyin csütörtökön azt ígérte, hogy rendeletben reagál majd országa az ársapkára. Novak most erről is elárult részleteket: várhatóan megtiltják az árusítást azoknak az országoknak, amelyek csatlakoznak az ársapkához. 

 

orosz olaj olajtermelés olajembargó
Kapcsolódó cikkek