Nemzetközi gazdaság

Összeomlott az orosz olajexport

Az ársapka és az olajembargó úgy tűnik, sikerrel járt, ám ez hiányt is okozhat.

Miután december 5-én életbe lépett az által az orosz olajra bevezetett embargó és a G7 által bevezetett olajársapka, a tengeren szállított orosz olajexport brutálisat zuhant.

Russian,Oil,,Oil,Barrel,Background,,Russia,Flag,On,Barrel,,Sanctions Russian oil, oil barrel background, Russia flag on barrel, sanctions on Russian oil. 3D work and 3D illustration
Fotó: Fly of Swallow Studio

Noha ennek egy részét a Balti-tengeren található Primorszk kikötőjének javításai okozták, a kivitel más marinákban is visszaesett. Így az embargó életbelépését követő első teljes héten az orosz olajkivitel napi 1,86 millió hordóval napi 1,6 millióra csökkent.

Míg Primorszkból a javítások miatt csak három szállítmány indult útnak a korábbi heti 8 helyett, a rakományok az ázsiai Kozmino kikötőjéből is csökkentek, miután az onnan induló ESPO nevű olaj ára meghaladta a hordónkénti 60 dollárt.

A G7 ársapkája az olajszállításhoz szükséges biztosítások segítségével igyekszik a túl drága orosz olaj piacra jutását megakadályozni, ám ez a szankciók által nem érintett kazah olaj mozgását is gátolja, miután Törökország nem örül a biztosítás nélküli szállítmányok lehetőségének. Azonban a kezdeti nehézségek után úgy tűnik, megoldódni látszik a kazah olaj problémája.

Az orosz költségvetés bevételei is összeomlani látszanak az hanyatlásával párhuzamosan, így a december 16-ig tartó héten az exportjáradék összege 54 százalékot, 77 millió dollárt zuhant, és csak mindössze 66 millió dollárt tett ki a Bloomberg számításai szerint, ami az idei legalacsonyabb érték. Ugyanakkor az orosz olajexport rendkívüli mértékű csökkenése hiányokhoz is vezethet az olajpiacon.

 

olajpiac olajársapka olajembargó
Kapcsolódó cikkek