Nemzetközi gazdaság

Fogytán a készpénz Ukrajnában, a jegybank intézkedik

Az ukrán energiarendszerben hatalmas károkat okozó orosz rakétatámadások miatt kialakult áramszünetek a készpénzhez jutást is megnehezítik, a jegybank a pénzügyi szektorral összefogva a válságkezelő megoldásokat vetett be.

Áram nélkül a bankautomaták sem működnek, a hosszabb áramkimaradások a mobilinternet akadozásához vezetnek, ez pedig a POS-terminálok működésében okoz zavart. A bankkártyás fizetés korlátozottsága miatt a korábbinál több készpénzt kell magánál tartania a lakosságnak – állapítja meg az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), amely a pénzintézetekkel közösen azon dolgozik, hogy mintegy ezer fiókból álló országos hálózatot hozzon létre olyan automatákkal, amelyek áramszünet idején is működőképesek maradnak – ezek lennének az úgynevezett törhetetlen bankok.

One Week Since Russia's Attack On Ukraine
A készpénzfelvételt országszerte nehezítik az áramellátásban mutatkozó zavarok.
 Fotó: Europa Press News

A terv megvalósításához 14 nagy bank csatlakozott, de kisebb pénzintézetek is aktívan bekapcsolódtak. A fiókok száma folyamatosan növekszik, a bankoknak ugyanis megéri olyan eszközöket beszerezni, amelyekkel biztosítható a folyamatos készpénzellátás. Ezenkívül kapcsolattartó központokat is létrehoztak, hogy tájékoztassák az ügyfeleket a kritikus fontosságú bankfiókok elhelyezkedéséről és munkarendjéről.

Az NBU arról tájékoztatta a lakosságot, hogy 

a szükséges mennyiségben továbbra is garantálja a készpénzszállításokat

a bankok tartalékainak feltöltéséhez. Ennek érdekében „nemzeti ATM-roamingot” vezetnének be, és meghatározott összegen belül – a kártyát kibocsátó banktól függetlenül – díjmentessé tennék a pénzfelvételt.

Emellett az NBU a megyei katonai közigazgatás vezetőihez fordult azzal a kezdeményezéssel, hogy ATM-eket és POS-terminálokat helyezzenek ki a nemrég kialakított krízispontokon, ahol folyamatosan van áram, fűtés és víz, internet és mobilhálózat.

Ha a polgároknak készpénzre van szükségük, ahhoz nem csak bankautomatákból, hanem bankkártyás fizetés esetén egyes üzletek, gyógyszertárak, benzinkutak pénztárainál is hozzájuthatnak (cashback). Igaz, az összeg limitált, 500 hrivnya (5300 forint) és 6 ezer hrivnya (64 ezer forint) között mozoghat. 

Készpénzt lehet felvenni az állami postahivatalokban és a magánkézben lévő csomagküldő szolgálaton, a Nova Postán (Új posta) keresztül is. 

Itt a szolgáltatásért fizetni kell, a díj a kívánt összeg 1,5-2 százaléka.

Mindehhez azonban áram szükséges. A legutóbbi nagyszabású orosz rakétatámadás pedig nem kímélte az ukrán energetikai infrastruktúrát. Az előző csapások után lábadozó rendszer olyan károkat szenvedett, hogy hatalmas áramdeficit lépett fel az energiaellátó rendszerben.

A legsúlyosabb károkat Kijev, Odessza, Szumi és Vinnica megyékből jelentették, de Kárpátalján is kritikus a helyzet. A megyei állami katonai közigazgatás hétfő esti jelentése szerint a kárpátaljai háztartások 80 százalékában nincs áram.

 

orosz-ukrán háború atm hálózat Ukrán Nemzeti Bank Kárpátalja Ukrajna atm készpénz tartalék áramszünet orosz-ukrán konfliktus
Kapcsolódó cikkek