Közélet

Az oroszok szerint NAÜ-nek semmi keresnivalója a zaporizzsjai atomerőműben

Az orosz Roszenyergoatom vezérigazgatójának tanácsadója szerint a NAÜ-t mint nemzetközi szervezetet a tagországok nem ruházták fel olyan jogosítvánnyal, amely lehetővé tenné, hogy az ellenőrzése alá vonja a zaporizzsjai atomerőművet. Kijev követeli, hogy az oroszok adják át az üzemet a NAÜ-nek és Ukrajnának.

A zaporizzsjai atomerőművet lehetetlen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése alá vonni – mondta a Roszenyergoatom vezérigazgatójának tanácsadója, Renat Karchaa. Szerinte a NAÜ-nek nincs felhatalmazása az atomerőművek irányítására – írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

This photo taken on September 11, 2022 shows a general view of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant in Enerhodar (Energodar), Zaporizhzhia Oblast, amid the ongoing Russian military action in Ukraine. - The Zaporizhzhia Nuclear Power Station in southeastern Ukraine is the largest nuclear power plant in Europe and among the 10 largest in the world. (Photo by STRINGER / AFP)
Fotó: AFP

Az az elképzelés, hogy az erőművet a NAÜ az irányítása alá akarja vonni, teljesen légből kapott. Hogyan irányíthatná a szervezet az üzemet, amikor egyetlen dokumentumában sincs ilyen felhatalmazása. Ez lehetetlen

– mondta Karchaa. Erről azt követően beszélt az orosz Rosszija 24 tévécsatornán, hogy ukrán politikusok kijelentették: a zaporizzsjai erőművet Kijev és a NAÜ ellenőrzése alá kell vonni.

A NAÜ-nek sok jogosultsága van, amelyek a nukleáris biztonságot szolgálják, nem pedig erőművek üzemeltetését

– mondta Karchaa.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója december 2-án egy római konferencián arról beszélt, hogy hamarosan megállapodás születhet az erőmű körüli biztonsági övezet kialakításáról. Korábban a Roszatom vezetője, Alekszej Lihacsov is arról beszélt, hogy Grosszival megvitattak egy biztonsági modellt, amely biztosítaná, hogy az atomerőművet ne érje találat.

A NAÜ november 17-én határozatot fogadott el, amelyben felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul mondjon le minden követeléséről az erőművet illetően. A határozat elfogadásakor Oroszország és Kína az okmány ellen szavazott, India, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Vietnám, Dél-Afrika, Kenya és Namíbia pedig tartózkodott. Az orosz álláspont szerint a NAÜ ezzel túllép a megbízatásán – írta meg a TASZSZ.

 

Zaporizzsja atomerőmű NAÜ
Kapcsolódó cikkek