Közélet

Nem működnek hidegben az iráni öngyilkos drónok az ukránok szerint

Oroszország leállította az iráni gyártmányú öngyilkos drónok használatát, mivel azok nem bírják a hideg időjárást – közölte egy ukrán tisztségviselő. Elmondása szerint az iráni drónok olyan anyagokból készültek, amelyeknek nem tesz jót a fagypont alatti hőmérséklet. Oroszország ezekkel az eszközökkel támadta az ukrán energetikai infrastruktúra jelentős részét.

Oroszország kénytelen felhagyni az iráni öngyilkos drónok használatával a hideg ukrán tél miatt. Egy ukrán tisztségviselő szerint a kamikaze drónok olyan anyagokból készülnek, amelyek nem bírják a hideget. 

Russian drone strikes hit Ukraine's capital Kyiv
Fotó: Anadolu Agency

Erről az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Egyesített Parancsnokságának munkatársa, Jevgenyij Szilkin beszélt, aki azt is elmondta, hogy 

a drónok meghibásodnak, és nem működnek megfelelően a fagypont alatti hőmérsékleten. 

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról írt, hogy a drónokat november 17. óta nem vetették be. Ezen a napon esett le az első idei hó Ukrajnában.

Oroszország októberben kezdte el bevetni az iráni drónokat. A fegyvereket az ukrán energetikai infrastruktúra ellen vetették be. Az ukránok szerint az eszközök civil áldozatokat is szedtek.

Irán és Oroszország eleinte tagadta, hogy lenne a fegyverekkel kapcsolatos együttműködésük, bár Teherán később beismerte, hogy küldött ilyen eszközöket Moszkvának. Irán állítása szerint a drónokat még az előtt szállította le Oroszországba, hogy február 24-én megkezdődött volna az Ukrajna elleni invázió. Az Insider arról ír, hogy a nyugati hírszerzési jelentések szerint ez az állítás nem igaz.

Az öngyilkos drónok miatt az Egyesült Királyság, az USA és az szankciókkal sújtotta a dróngyártó céget, illetve azokat a személyeket, akik közrejátszhattak a fegyverek Oroszországba szállításában.

A CNN egy novemberi cikke szerint Irán arra készül, hogy fegyvereket, köztük rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat küldjön Oroszországnak. A hírek szerint abban is megállapodtak, hogy 

Moszkva maga kezdi meg az öngyilkos drónok gyártását. 

Ezzel kapcsolatban az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma még november 23-án arról számolt be, hogy az oroszok kifogyhattak a drónokból, de nagy valószínűséggel még többet fognak vásárolni.

December 3-án Avril Haines, az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatója azt mondta, hogy a téli hideg időjárás le fogja lassítani a háborút.

 

öngyilkos drón Ukrajna Irán
Kapcsolódó cikkek