Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) árindexe, a világszerte leginkább forgalmazott élelmiszerek árát követi nyomon. Az év tizenegyedik hónapjában 135,7 pontot tett ki az értéke, ami enyhe visszaesés az októberi 135,9 ponttal szemben – számolt be róla a Reuters.

élelmiszerárak
Hiába tombol az globális átlagban csökkentek az élelmiszerárak novemberben
Fotó: Shutterstock

A romlás azért nem lett nagyobb, mert

a gabonafélék, a hús és a tejtermékek alacsonyabb novemberi értékei ellensúlyozták a növényi olajok és a cukor magasabb árát.

A novemberi megállapodás az ENSZ által támogatott ukrajnai gabonaexport-csatorna további 120 nappal történő meghosszabbításáról sikeresen mérsékelte a háborús zavarai miatti nemzetközi aggodalmakat.

A novemberi gyengülés egyúttal azt is jelenti, hogy a FAO élelmiszer-indexe már csupán 0,3 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti szinten.
Ugyanakkor a mutató továbbra is történelmileg magas szinten áll, hiszen 2021-ben évtizedes csúcsot ért el.

A FAO arra is figyelmeztet, hogy a 2022-ben várhatóan rekordszintű élelmiszer-importköltségek arra késztetik a legszegényebb országokat, hogy csökkentsék a szállított mennyiséget.

A gabonára vonatkozó becsléseiben a szervezet a múlt hónapban jósolt 2,764 milliárd tonnáról 2,756 milliárd tonnára csökkentette a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó prognózisát. Ez 2 százalékkal elmarad a 2021-re becsült kibocsátástól, és hároméves mélypontot jelentene.

A világ 2022–2023-as szezon végére prognosztizált gabonakészletét 1,1 millió tonnával 839 millió tonnára, az előző szezonhoz viszonyítva 2,2 százalékkal alacsonyabbra jósolta.

A 2022–2023-as globális gabonakészlet-felhasználási arány, amelyet gyakran használnak a kínálat egyik legfontosabb mutatójaként, 2013–2014 óta a legalacsonyabb szintre csökkent, ám az előrejelzett 29,3 százalékos arány továbbra is egy viszonylag kényelmes szintet jelent – zárult a FAO elemzése.

Az mindent megtesz a globális élelmiszerellátás szavatolásáért

Az Európai Unió és partnerei biztosítanák az úgynevezett szolidaritási folyosók fenntartását. Ennek célja, hogy fenntartsák a globális élelmezési biztonságot. A szolidaritási folyosókat Ukrajna mezőgazdasági exportja, valamint más áruk kivitele és behozatala számára május 12-én hozták létre. Az EU és partnerei egymilliárd eurót szánnának ennek megőrzésére.