A megszokottnál nagyobb sorokra és lassabb kiszolgálására számíthatnak azok, akik az ünnepek előtt valamelyik horvátországi plázában intézik a bevásárlást. A horvátok többsége ugyanis igyekszik megszabadulni a készpénztől, ezért ahol csak tudnak, bankjegyekkel és érmékkel fizetnek. Az adriai ország január elsején vezeti be hivatalos valutaként az eurót, ami két héten át a kunával párhuzamosan lesz használatban, a nemzeti fizetőeszközt viszont az év 14. napja után már csak a posták és a bankok fogadják el.

Horvát euró
Fotó: Shutterstock

Ezeken a helyeken a kunát már most is illetékmentesen átváltják euróra, annak érdekében, hogy elkerüljék a januári rohamot. 

A legtöbb pénzintézet már korlátozta a kunában való készpénzkifizetéseket, 

valamint az ATM-ek jelentős részét is leállították, és arra kérték az ügyfeleiket, hogy ha tehetik, fizessenek bankkártyával. Az intézkedés célja az, hogy minél kevesebb készpénz maradjon a lakosságánál az év végére. A bankautomaták a jövő év első napjaiban állnak ismét üzembe, de akkor már csakis eurót adnak ki, mégpedig csak tízes és húszas címletekben. 

Az ötveneurós bankjegyek februártól lesznek elérhetők, százast és kétszázast pedig csak márciustól fizetnek ki az ATM-ek. 

Erre a gördülékenységének fenntartása miatt van szükség, ha ugyanis túl korán kerülnének forgalomba a nagy címletek, az könnyen megbéníthatná a kiskereskedelmet.  

Vigyázni kell a csalókkal 

A pénzcsere nagy odafigyelést igényel, a lakosság egy része ugyanis még nincs tisztában azzal, hogy milyenek az euró bankjegyek és -érmék. A helyzetet a bűnözők is megpróbálják kihasználni. Már több olyan bejelentés érkezett, amikor hamis pénzzel próbáltak meg egyesek fizetni. A horvát rendőrség ezért fokozott óvatosságra inti a lakosságot, és arra kérnek mindenkit, hogy mindig vizsgálják meg alaposan a visszajárót, és értesítsék őket, ha gyanús pénzt kaptak.  

Nem értéktelenedik el a megmaradt kuna 

Horvátország igen népszerű a magyar turisták körében, és bizonyára sokan akadnak olyanok, akiknek az évek során maradt némi kunájuk. Jó hír számukra, hogy a megmaradt bankjegyek és érmék nem veszítik el az értéküket, nyugodtan magukkal vihetik őket a következő nyaralásukra is. Annyi csupán a dolguk, hogy befáradnak bármely horvátországi bankfiókba vagy postára és 

a következő három évben díjmentesen átváltják megmaradt pénzüket euróra. 

Ráadásul jövőre még egyszerűbb is lesz eljutni Horvátországba, hiszen az ország január elsejétől a sechengeni övezet tagja lesz, ami azt jelenti, hogy a határon sem kell többé kivárni a sort. Rövidebb lesz az út is, ugyanis elérte a magyar határt az A5-s autópálya.