Turisták ezrei térnek vissza a Szentföldre az ünnepekre, miután a járvány miatt két év végi szezon kiesett.

Fotó: Hazem Bader / AFP

A betlehemi szállodák teljesen tele vannak, és a város utcáit már most, másfél héttel karácsony előtt elárasztják a csoportos túrákon részt vevő zarándokok.

Elias Arja, a betlehemi szállodaszövetség vezetője az amerikai Associated Pressnek elmondta, hogy a turisták az évek óta tartó zárlatok és utazási korlátozások után ismét szívesen látogatják a város vallási nevezetességeit. 

Arja hozzátette, hogy szerinte a fellendülés az új évben is folytatódik.

Arra számítunk, hogy 2023-ban fellendülés lesz, és az üzlet kiválóan megy, mert az egész világ, de különösen a keresztény turisták vissza akarnak térni a Szentföldre

 – mondta.

Az AP beszámolója szerint gyakorlatilag minden kontinensről érkeztek csoportok, folyamatosan tömegek fényképeztetik magukat vagy szelfiznek a Születés Temploma előtt, amely azon a barlangon épült, ahol Jézus megszületett.

A közeli Jászol téren egy óriási karácsonyfa is fényesen ragyog, miközben a turisták a boltokban tolonganak, hogy olajfa kereszteket és más keresztény szuveníreket vásároljanak.

Az Izrael által megszállt Ciszjordániában, a Jeruzsálemtől néhány kilométerre délkeletre fekvő Betlehem turizmusa általában megugrik az ünnepek körül, mivel a világ minden tájáról emberek ezrei érkeznek a városba karácsonyozni, de a járvány idején erős volt a visszaesés.

A város a szellemek birodalmává vált

 – mondta Saliba Nissan az AP-nek, miközben egy jászoljelenet mellett állt a betlehemi boltjában, amelyet testvérével közösen üzemeltet. Az üzlet tele van amerikaiakkal, akik buszos túrán vettek részt.

Bár a turizmus még nem állt helyre teljesen, örvendetesen javul a helyzet és ez biztató az üzlettulajdonosok számára.

Az izraeli idegenforgalmi minisztérium a jelentések szerint mintegy 120 ezer keresztény turistára számít a karácsonyi héten, ami körülbelül 30 ezerrel marad el a 2019-ben elért 150 ezres látogatói csúcstól.

Izrael az 1967-es közel-keleti háború során foglalta el Ciszjordániát. A nemzetközileg elismert Palesztin Hatóságnak korlátozott autonómiája van a terület egyes részein, köztük Betlehemben is – írja a Fox Business.

Az újraéledő karácsonyi turizmus egy véres évet zár le a Szentföldön, hiszen mintegy 150 palesztin és 31 izraeli halt meg az egymással vívott harcok során Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ami 2006 óta nem látott csúcs.