A nemrég eltávolított Bob Chapek helyére beugró Robert Iger igyekszik elődje szinte minden döntését visszaállítani az azt megelőző állapotokra, ugyanis azok nagy része nem nyerte el az igazgatótanács tetszését. Chapek komoly átalakítási és költségcsökkentési programokon dolgozott külsős tanácsadókkal együtt, de ezeket a változtatásokat nem vezetik be Iger irányítása alatt.  

disney , hulu, espn
Fotó: Shutterstock

Iger egyik legnagyobb feladata a streamingszolgáltatás működésének optimalizálása lesz, mivel közel 4 milliárd dolláros veszteséget termelt a cég számára egyetlen pénzügyi év alatt. Mindezt annak ellenére, hogy a Disney+-ra ez idő alatt majdnem 46 millió új felhasználó fizetett elő.

Iger elképzelése szerint mostantól azonban nem lehet mindenáron üldözni a feliratkozókat: igenis profitábilissá kell tenni az ágazatot.

A régi-új vezető kinevezésének hatása már most érződik: a Disney részvényei a kinevezése óta 8 százalékos pluszt produkáltak, ami kétszerese az S&P 500 indexek azonos idő alatti teljesítményének. Iger igyekszik a bizalmat meghálálni, nagy tervekkel tért vissza a céghez, amelyek leginkább a pénzügyi eredmények irányából közelítik meg a működést.

a walt disney árfolyama
 

A Disney részvényei számára pozitívum lehet a Disney+ tervezett közeljövőbeli átalakítása, amelyet még Chapek irányítása alatt harangozott be a cég. A platformon ugyanis hamarosan megjelenik egy új előfizetési forma, amely reklámokkal teletűzdelve ugyan, de alacsonyabb áron kínál majd hozzáférést a cég egyre csak növekvő kínálatához. Ezzel párhuzamosan pedig a cég emeli majd a normál előfizetések árát, számításaik szerint ezzel felhasználónként 20 százalékos profitnövekedésre szert téve.

A pénzügyi egyensúlyozásnak minden bizonnyal a saját tartalmak gyártása látja majd a legnagyobb kárát, ezeket kénytelen lesz a cég visszafogni a profittermelés oltárán. Ugyanakkor a túlzott szűkmarkúságból sem fog jól kijönni a Disney: a vetélytársak ugyanis ezek után is jelen lesznek, és ha a fogyasztók a Disney+-on nem találják meg a számításukat, könnyen átpártolhatnak egy másik, hasonló szolgáltatóhoz.