Az Egyesült Királyság egészségügye még nagyobb nyomás alá kerül, miután az ápolók után a mentőszolgálati szakszervezetek is sztrájkot jelentettek be karácsony előtt. A dolgozók szerint a kormány évtizedek óta elhanyagolja a szektort, és a koronavírus-járvány után sem hajtott végre jelentős változtatásokat – írta a Bloomberg.

Ambulance workers to strike in United Kingdom LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 1: Ambulance workers go on strike due to the wage dispute over pay and conditions in London, United Kingdom on December 1, 2022. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A mentősök is sztrájkolnak már karácsony előtt is. 

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint az ápolók történelmi jelentőségű munkabeszüntetésére készülnek december 15-én és 20-án. A mentősök december 21-e és 28-i sztrájkja pedig még nagyobbra növeli a megmozdulást. A dolgozók hónapok óta követelik a kormánytól, hogy vezessenek be reformokat az egészségügyben, de érdemi változás eddig még nem történt.

Az elmúlt 30 év legnagyobb munkabeszüntetési hullámát 3 szakszervezet, a GMB, a Unite és a Unison koordinálja, állításuk szerint tízezer tagjuk fog demonstrálni. Egyedül a keleti országrészt nem érinti a sztrájk.

Életünk legnagyobb harcát vívjuk most az NHS-el. A betegek élete most is veszélyben van, de a kormány az oldalvonalon áll, és kibújik a felelősség alól, ahelyett, hogy megoldaná a válságot.  

– mondta Sharon Graham, a Unite főtitkára.

A dolgozók megmozdulása hosszú ideje érik, a magas és a recesszió miatt a bérek rengeteget veszítettek az értékükből, miközben az egészségügyi reformok egy világjárvány után is elmaradtak. Pár napja pedig komoly felháborodást okozott, amikor Nadhim Zahawi, a Konzervatív Párt elnöke kijelentette, hogy a szakszervezetek Putyin orosz elnök kezére játszanak, és nincs idő a sztrájkra a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Bár az egészségügyi dolgozók a 11 százalékos infláció mellett mindössze 3 százalékkal akarják megemelni a béreket, a kormány nem hajlandó tárgyalni. A sztrájkok egy nappal azután kezdődnek Angliában, Walesben és Észak-Írországban, hogy az ápolók a polgári engedetlenség jeleként elhagyják a kórházakat.