Angliában és Walesben az ápolók százezrei fognak szavazni szeptemberben arról, hogy a bérükről folyó vita miatt sztrájkoljanak-e. Ha a munkabeszüntetés mellett döntenek, az további nehézségeket okoz majd az egyébként is létszámhiánnyal küzdő brit egészségügynek – számolt be a Reuters.

A brit állami Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban (NHS) dolgozó ápolók sztrájkszavazása szeptember 15-én veszi kezdetét, és október 13-án zárul majd – jelentette be közleményében az ápolók legnagyobb szakszervezete, a Royal College of Nursing (RCN).

Nurses are chanting slogans and marching to Downing Street
Fotó: Getty Images

A szervezet walesi igazgatója, Helen Whyley egy interjúban elmondta, hogy az egy hónap leforgása alatt több mint 250 ezer ápoló fog szavazni. Ha az igenek győznek, az RCN 106 éves történetében először fordulna elő, hogy az ápolók Angliában és Walesben munkabeszüntetést tartanak.

A szakszervezet szerint a kormány által múlt hónapban bejelentett 1400 fontos (nagyjából 650 ezer forint) béremelés nem kompenzálja a növekvő fogyasztói árak hatásait.

Mivel a kormányzat nem hallgatott meg minket, nem maradt más választásunk, mint a sztrájk mellett kiállni

– jelentette ki Pat Cullen, az RCN főtitkára.

A szavazásra akkor kerül sor, amikor az NHS súlyos személyzeti válsággal néz szembe. Több mint százezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván a brit egészségügyben, ráadásul a koronavírus-világjárvány által okozott elmaradások miatt betegek milliói várakoznak kórházi kezelésre.

Az idei béremelés nem segít a megélhetési költségek emelkedésével szemben

– emelte ki Carol Popplestone, az RCN tanácsának elnöke a szakszervezeti tagoknak küldött üzenetében.

angol nővér
Fotó: Shutterstock

Hozzátette, hogy ez az összeg nem elég ahhoz, hogy több ápolót toborozzanak vagy tartsanak meg, és nem biztosítja a betegek biztonságos ellátását sem.
Nem az ápolók bérvitája az egyetlen, az Egyesült Királyságban már több iparágban alakult ki munkaügyi konfliktus, volt, ahol munkabeszüntetésig fajult a bérvita.

Előbb a vasúti közlekedést bénította meg több napra munkabeszüntetés, majd a legnagyobb konténerkikötőben zajlott sztrájk. Augusztus elején pedig több száz dolgozó lépett sztrájkba egy kelet-angliai Amazon-raktárban.

Nagy-Britanniában az júniusban elérte a 9,4 százalékot, és az előrejelzések szerint októberben meghaladja a 13 százalékot is.

Világveszéllyé vált: több bért követelnek, több inflációt kapnak helyette

Az elszabaduló infláció nyomán a nagyobb szektorok dolgozói sztrájkokkal nyomatékosíthatják fizetésemelési követeléseiket. Ha beindul az ár-bér spirál, még erősebb lehet az inflációs nyomás.