Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az információtechnológiai (IT&C) ágazatban a legmagasabbak a fizetések Romániában. Egy állásközvetítő portál friss adatai szerint ebben az évben is az informatikusi állások voltak a legjobban fizetettek, a havi nettó átlagbér az 504 ezer forintnak megfelelő 6000 lej (1 lej 84 forint) körül mozgott ebben az iparágban. Az IT-szektorban alkalmazott bérek messze meghaladják a többi ágazatban dolgozók átlagfizetését.

Graph,Growing,Up,In,Front,Of,Romania,Flag.,Business,State
Fotó: GagoDesign

Az eJobs portálnak a Salario bér-összehasonlító program adataira támaszkodó összegzése szerint második helyen a projektmenedzsmentben dolgozók állnak 5000 lejes (420 ezer forint) átlagfizetéssel, a banki alkalmazottak átlagosan 4300 lejt keresnek havonta, a távközlésben és az építőiparban dolgozók pedig 4200 lejt. A mérnöki, autóipari/berendezési, orvosi, e-kereskedelmi, könyvvizsgálói/tanácsadói vagy biztosítási területen is 4000 lejes átlagfizetéseket regisztráltak. A kiskereskedelem ágazatában 3200 lej körüli a nettó átlagbér, az élelmiszeriparban és a turizmusban 3000 lej, a diszpécserszolgáltatásban 2800 lej körüli bért fizetnek Romániában.

A román infláció alakulása
 

Az IT-szektor amúgy hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben az országban, köszönhetően egyebek között annak, hogy

a bukaresti kormány még húsz évvel ezelőtt adómentességet biztosított a programozóknak. 

Miközben 2013-ban közel 40 ezer informatikust tartottak nyilván Romániában, számuk 2017-re már 75 ezer, 2020-ban pedig 100 ezer fölé emelkedett, idén júliusban pedig mintegy 135 ezer számítástechnikai szakembert tartott nyilván a statisztikai hivatal. A bukaresti statisztikai intézet (INS) régiós lebontásban bértérképet is készített korábban, ennek tanúsága szerint

az IT-szektor romániai Szilícium-völgyének számító Kolozsváron keresnek a legjobban, 

átlagosan mintegy 7700 lejt, a sor végén a székelyföldi Hargita megye található 2140 lejjel. Noha időről időre felmerül, hogy az ágazat növekedése, az itteni bérek már nem teszik indokolttá a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alóli mentességet, a kedvezmény megvonását egyetlen kormány sem merte meglépni.

Bukarestben keresnek a legjobban

Egyébként a statisztikai intézet legfrissebb adatai szerint az országos nettó átlagbér szeptemberben 4003 lej volt, 70 lejjel (1,8 százalékkal) nagyobb, mint augusztusban, míg a bruttó átlagbér 6457 lej, ami 109 lejjel (1,7 százalékkal) magasabb, mint az azt megelőző hónapban. A statisztikai hivatal kimutatása értelmében a legmagasabb nettó átlagbért – 16 085 lejt – a koksztermék-előállító és a kőolaj-feldolgozó ágazatban jegyezték Romániában, a legalacsonyabbat (2233 lejt) pedig a vendéglátóiparban. A legmagasabb nettó átlagfizetést, 4500 lejt Bukarestben regisztrálták, 

a második helyen a gazdasági fejlődés tekintetében a régió motorjának számító közép-erdélyi Kolozs megye áll

4100 lejes, míg a bánsági Temes megye a harmadik 4000 lejes nettó átlagbérrel. A bérezési rangsor végén a dél- és kelet-romániai Gorj, Vaslui, Mehedinti, Bákó és Ialomita megyék sorakoznak, ahol a nettó átlagbér 2700 és 3000 lej között mozog.

Mindazonáltal a romániai bérezés terén jelentős a lemaradás a nyugat-európai fizetésekhez képest: miközben

az átlagos óránkénti munkaerőköltség 2020-ban az területén 28,9 euró volt, a legalacsonyabb értékeket ezen a téren Bulgáriában és Romániában regisztrálték. 

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint az euróban kifejezett legmagasabb óránkénti munkaerőköltséget Luxemburgban (47,7 euró), Dániában (45,7 euró) és Belgiumban (40,5 euró) regisztrálták, a legalacsonyabbat Bulgáriában (6,6 euró), Romániában (8,2 euró) és Magyarországon (9,8 euró).

A bukaresti kormány csütörtökön a 17,6 százalékos emeléséről döntött, amely ezzel 3000 lejre (253 ezer forintra emelkedik.) A tb-járulékot azonban Romániában teljes egészében az alkalmazottak fizetik, így a nettó minimálbér 1863 lej (157 ezer forint), amelyi 22 százalékkal haladja meg jövőre az idei szintet.