Közel tízéves mélyponton áll a kínaiak gazdaságba vetett bizalma egy felmérés szerint, legutóbb 2013 első hónapjában voltak ennyire pesszimisták az üzleti világ jövőjét tekintve. 

Sarajevo,,Bosnia,And,Herzegovina,-,Sep,09,,2021:,Sarajevo,,Bosnia, SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - Sep 09, 2021: Sarajevo, Bosnia and Herzegovina - 09 09 2021: Doctor with face shield and mask for  covid-19 with Pfizer logo and Biontech in the background
Fotó: Wirestock Creators / Shutterstock

A megemelkedett bizalmatlanság oka egyrészt a Covid-esetszámok drasztikus emelkedése, ami a koronavírus-protokoll lazítása után szinte azonnal elérkezett az országba, másrészt a jövő évvel beköszöntő recessziótól való félelem.  

A felmérés indexe, amely novemberben még 51,8-es értéket mutatott, decemberre több mint 3 bázispontot esett, és 48,1-en áll. 

A felmérést 2300 vállalkozás vezetői körében végzik, az ő válaszaik alakítják ki az index értékét, amely a mostani állásával a mérés kezdete óta felvett legalacsonyabb. A kutatás készítői hozzátették: az eredmények azt mutatják, hogy a kínai drasztikusan lassulni látszik, ami tovább erősíti a recessziós félelmeket. 

A kínai GDP alakulása
Minden bizonnyal jelentősen elmarad növekedési céljától a kínai az év végére

A kínai gazdaság, amely az Egyesült Államok után a világ második legnagyobb piaca, külső és belső sebekből egyaránt vérzik. Az emelkedő Covid-esetszámok megtépázzák a vállalkozásokat és a vevőket is, míg a gyenge világgazdasági teljesítmény az exportot nehezíti meg. 

A GDP a várakozások szerint idén csupán 3 százalékot fog emelkedni, ami fél évszázada a legrosszabb eredmény. 

A felmérés a decemberi vásárlói aktivitás drasztikus esését mutatja, amit a vállalkozók tapasztalata is alátámaszt: a válaszadók több mint fele állítja, hogy a járvány jelenleg negatívan érinti a cégeik teljesítményét, ez az arány pedig negatív rekord a mérés történetében. 

A kormány legfontosabb feladata jövőre tehát a gazdasági stabilitás elérése lesz – állapították meg a tisztviselők egy pénteki ülésen. Ennek érdekében nemrég a kínai jegybank 12,2 milliárd dollárt pumpált a gazdaságba, illetve a zéró-Covid-protokoll megszüntetése is ezt a célt szolgálná, csakhogy ennek akár egymillió élet is lehet az ára. Annyi bizonyos, hogy valamit lépnie kell a kormánynak: a tétlenség ugyanis csapdába ejtheti őket.