Romániának továbbra is nemzetstratégiai célja a határellenőrzés nélküli schengeni övezet részévé válni, de ezt nem pereskedéssel vagy Ausztria elleni bojkottal, hanem kizárólag diplomáciai eszközökkel igyekszik elérni – jelentette be szerdán a román államfő. Mint ismert: Ausztria nem támogatja Románia csatlakozását az övezethez. 

Fotó: AFP

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács ülésére készülő Klaus Iohannis Brüsszelben román újságíróknak adott, a bukaresti hírtelevíziók által közvetített nyilatkozatában arra a román európai parlamenti képviselők által szorgalmazott felvetésre reagált, hogy a bukaresti kormány forduljon az Bíróságához a Románia és Bulgária schengeni tagfelvételét elutasító múlt heti döntés ügyében. 

Leszögezte: a román állam és a hatóságok részéről nem lesznek bojkottfelhívások a csatlakozást megvétózó Ausztria ellen.

Romániában óriási felháborodást szült az osztrák vétó, gyakorlatilag országszerte hisztérikus Ausztria-ellenes hangulat övezi a schengeni csatlakozás megtorpedózását. Sokan kiveszik a pénzüket az osztrák tőkéjű bankokból, mások pedig az OMV kőolajipari társaság újraállamosítását követelik. A gazdaság mellett a művészetet és a sportot is elérte a bojkotthullám: a dél-romániai Craiova városa élvonalbeli labdarúgóklubjának, az Universitateának a vezetősége bejelentette, nem rendezi többé Ausztriában a csapat szokásos éves edzőtáborát, nem tankolnak OMV-kútnál, és megszüntetik folyószámláikat a Raiffeisennél. 

Gazdasági elemzők nem tartják jó ötletnek az osztrák tőkéjű társaságokkal fenntartott kapcsolatok megszakítását, hiszen ez romániai alkalmazottak ezreinek a megélhetését teszi kockára.