A kínai gazdaság jövőre biztosan nem úgy fest, mint 2019-ben, a pandémia előtt. A korábban kulcsszerepet játszó a pekingi szigorítások miatt visszaesett, ahogy a fellendülést követően a szintén létfontosságú is. Bár a járványkorlátozások feloldása után rögös lesz az út a teljes nyitásig, elemzők előrejelzése szerint a világ második legnagyobb gazdasága hamarabb áll majd talpra, mint ahogy korábban gondolták, és más irányba tart, mint a pandémia előtt.

Tower cranes work at a construction site with residential CHANGZHOU, CHINA - 2022/12/18: Tower cranes work at a construction site with residential buildings in the background. (Photo by Sheldon Cooper/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Az ingatlanszektor központi szerepének vége 
Fotó: SOPA Images / Getty Images

Kína az ingatlanszektortól és infrastruktúrától nagymértékben függő modellből egy olyan felé mozdul el, amelyben a digitális és zöldgazdaság nagyobb szerepet játszik, állapították meg a CICC vezető kínai befektetési bank elemzői, emlékeztetve arra, hogy a kormányzó Kínai Kommunista Párt őszi kongresszusán is az innovációra helyezte a hangsúlyt. A digitális gazdaság kategóriába tartoznak a kommunikációs berendezések, az információátvitel és a szoftverek. A zöldgazdaság olyan iparágakat ölel fel, amelyeknek a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentése érdekében beruházásokra van szükségük; ilyen többek között az elektromos energia, az acél- és a vegyipar, írta a jelentés ismertetésekor a CNBC.

A CICC becslései szerint a következő öt évben a digitális gazdaságba való összesített beruházások várhatóan a jelenleginek több mint a hétszeresére nőnek, és elérik a 77,9 ezermilliárd jüant (egy jüan 54,13 forint). 

Ez meghaladja az ingatlanszektorba, a hagyományos infrastruktúrába vagy a zöldgazdaságba várható kumulatív befektetéseket, így a négy kategória közül a digitális lesz a legnagyobb. 2021-ben és 2022-ben az ingatlanszektorba fektették be a legtöbbet a jelentés szerint, de az idén ez az összeg 22 százalékkal visszaesett a tavalyihoz képest, míg a digitális és a zöldgazdaságba való 24, illetve 14 százalékkal nőtt.

Lassul az export

Miközben a világ nagy része a járvány megfékezésével küzdött 2020-ban és 2021-ben, Kína a gyors és szigorú intézkedésekkel segített a helyi gyáraknak kielégíteni az egészségügyi termékek és az elektronika iránti megugró globális keresletet. A kínai áruk iránti kereslet azonban most csökken,

 az export októberben éves bázison visszaesett, amire 2020 májusa óta nem volt példa. 

A Goldman Sachs vezető kínai közgazdásza, Hui San és csapata szerint jövőre a nettó export csökkenése várhatóan 0,5 százalékponttal fogja vissza a növekedést. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a nettó export 2021-ben 1,7 százalékponttal is hozzájárulhatott a kínai bővüléséhez.

Busy Qingdao Port, Aerial photo shows the busy scene at Qianwan container terminal of Qingdao Port, Qingdao City, east China's Shandong Province, 21 December, 2022. (Photo by Han Jiajun / ImagineChina / Imaginechina via AFP)
Az Egyesült Államok és Európa szerepét az ASEAN veszi át az exportban 
Fotó: Han Jiajun / AFP

Az exportpiacok is változnak. Az amerikai és az európai kereslet csökken, a délkelet-ázsiai viszont nő, és a pekingi vámhivatal adatai szerint a térségbe irányuló kivitel novemberben meghaladta az Egyesült Államokba és az Európai Unióba irányulót. „Az ASEAN-országokba menő export enyhe pufferként szolgálhat az uniós és az amerikai piacokon tapasztalható nyomás ellen” – írta e heti jegyzetében Csin Hsziao-ven, a Citi kínai közgazdásza. Várakozásaik szerint az ASEAN GDP-növekedése 2023-ban újra fellendül, míg az Egyesült Államokban és az EU-ban a jövő év egy részében lesz.

Fókuszban a belső fogyasztás

Az export látványos lassulása azt is jelenti, hogy Kínának a belátható időben a belföldi piacokra kell támaszkodnia a növekedéshez, állítja Csou Hao, a Guotai Junan Securities vezető közgazdásza, aki szerint a járványkorlátozások enyhítésével a fogyasztás valószínűleg a jövő évtől kezdve fenntarthatóan fellendül. Arra számít, hogy 

a kiskereskedelmi forgalom 2023-ban 6,8, a GDP pedig 4,8 százalékkal bővül. 

A belső fogyasztás fellendítését helyezték előtérbe a pekingi kormány e havi politikai bejelentései is. Növekedésre pedig van mód, mivel a kiskereskedelmi forgalom a pandémia kezdete óta elmaradt a korábban megszokott szinttől, miközben az emberek eddig soha nem látott része inkább a megtakarítást választotta. 

A gyorsan romló járványhelyzet mindent megváltoztathat 
Fotó: Jade Gao / AFP

A Goldman Sachs elemzői is a fogyasztást tekintik a fő hajtóerejének, és 

a vártnál korábbi nyitás miatt 4,5 százalékról 5,2-re emelték 2023-as GDP-előrejelzésüket. 

Figyelmeztettek azonban, hogy a jövedelmek és a fogyasztói bizalom helyreállása időbe telik, ami azt jelenti, hogy a „felgyülemlett kereslet” jövő évi felszabadulása néhány kategóriára, például a külföldi utazásokra korlátozódhat.
Kérdés persze, mennyire szól ebbe bele a járvány, ami aggasztó mértékben terjed, amióta enyhítettek a szigorú zérótolerancia-politikán. Sanghajban arra számítanak, hogy a város 25 milliós lakosságának a fele még az idén átesik a fertőzésen. A gyors nyitásnak a legrosszabb forgatókönyvek szerint kétmillió halálos áldozata lehet, külföldön pedig amiatt is aggódnak, hogy újabb vírusvariánsok alakulnak ki.