Kiváló fogadást köthetett, aki az év elején fegyvereket és fegyverrendszereket gyártó cégek részvényeibe tette a pénzét más szektorok helyett, beleértve az évekig óriási nyereségeket biztosító technológiai papírokat is. Az elmúlt egy évben nagyon megváltozott a részvénypiacok számára a környezet. Általában nem használ a részvénynek, mint befektetési formának a már tavaly megindult és idén felgyorsuló globális kamatemelési hullám, ugyanakkor van két szektor, amely egymástól függetlenül hasznot húz a tavaly óta felerősödött világgazdasági és -politikai folyamatokból.

Fotó: Hans Lucas via AFP

A Saxo Bank elemzése szerint április utolsó hetéig az idén 33,1 százalékot emelkedtek az árupiaci szektor cégei - amelyen belül a legnagyobb nyertes a floridai bányászati óriás, The Mosaic Company és a szintén amerikai Exxon Mobil olajvállalat -,  és 21.9 százalékot a hadiipari papírok, miközben a minimális, 1,3 százalékos nyereséget felmutató utazási üzleten kívül minden egyéb szektor mínuszban van,  sok közülük vastagon: a zöld átalakulás kategóriájába soroltak például 24, az e-kereskedelem 42,2 százalékot vesztett az idén.

A túlteljesítés okai nyilvánvalóak: az árupiaci cégeket illetően a után növekvő kereslet és a logisztikai nehézségek, a háború és az olajtermelők óvatossága miatt is szűk kínálat, a védelmi ágazat esetében pedig az orosz-ukrán háború teremtette extra kereslet és fejlesztési igény, és a több európai országban a konfliktus miatt sok évnyi szünet után újra megjelent igény a fegyverkezésre. Alig kezdődött el február végén a háború, Olaf Scholz német kancellár például már bejelentette, hogy 100 milliárd euróval többet költene a védelemre, és ezzel elérheti a NATO-tagok számára kitűzött célt, a két százalékát. Mekkorát fordult a világ a hadiipart illetően, alig illusztrálhatná jobban más, mint hogy ez a militarista múltjával való szakításra büszke Németországban történik.

A világsajtó gyakorlatilag naponta a még több fegyverszállításért lobbizó ukránok segélykiáltásaitól hangos, nem véletlen, hogy világszerte a korábbinál több befektető tesz a hadiipari papírokra. Érdekes, hogy a magyar brókercégek ügyfeleire - akik egyébként figyelmen kívül hagyták a globális részvénypiacok és a korábban is népszerű szektorok gyengélkedését -, ez egyelőre nem jellemző, igaz, hogy a VG friss összeállításában felsorolt kedvenceik közt szerepel a katonai megrendelésekkel is foglalkozó holland légiipari cég, az Airbus is.

Az MSCI ágazati részvényindexe dollárban számolva eddig 17 százalékkal teljesítette túl az össz-indexet január eleje óta, és 1999 óta mindössze kétszer volt példa a hadiipari szektor ilyen szép teljesítményére - írta a Financial Times. A Yardeni Research közölte ábrakészlet szerint a ralit a szektor idén várhatóan tovább emelkedő haszonkulcsa is támogatja. Földrajzi bontásban az ábrakészlet szerint az ágazati MSCI index emelkedését egyértelműen az Egyesült Államok és az euróövezet vállalatai hajtották, bár nem maradtak ki belőle a britek és az emelkedő piacok sem.

Az amerikai Lockheed Martin mellett a brit lap hazai céget is említ a nagy nyertesek közt. A BAE Systems részvényeinek árához egyharmadot tett hozzá idén a rali, miközben a Lockheed papírok  mintegy 25 százalékot emelkedtek. A Saxo elemzése a német Rheinmetallt emeli ki  - a papír az idén, hétfő délutánig, 157 százalékkal emelkedett -, illetve a francia Thalest és Dassault Aviationt és a svéd Saabot. Az utóbbiak 63, 65, illetve 69 százalékos idei emelkedéssel büszkélkedhetnek.

Folytatódik-e a szép rali az árupiaci és a hadiipari szegmensekben, arról Peter Garnrynak, a Saxo fő részvénystratégájának a következő a véleménye:

Ha minden így megy tovább a világban, különösen Ukrajnában, az árupiaci eszköz csoport az új inflációs rezsimben hatalmas fontosságú kell, hogy legyen a befektetők számára. Ugyanez igaz a védelmi részvényekre 

- idézte a jegyzet. Az FT-nek nyilatkozó szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy még nem látható, háborúk idején természetesen megjelenő nekibuzdulásról van szó, vagy a hadiipari megrendelők tényleg vastagabb pénztárcával jelennek majd meg a gyártóknál a következő hónapokban és években.