Nemzetközi felmérést végzett az idei év hangulatáról és a 2023-ra vonatkozó várakozásokról az Ipsos. A kutatás eredményei alapján a vizsgált 36 ország lakosságának több mint fele (56 százalék) rossz évként jellemzi 2022-t saját maga és családja, háromnegyede (73 százalék) pedig az országa szemszögéből. Az előbbi kérdés esetében 36-ból 32, az utóbbi kérdés esetében 28 országban vannak többségben a pesszimista polgárok, Európa- és világszinten is a leginkább borúlátó nemzetek közé tartozunk.

Girl holding burning sparkler during Christmas Happy woman making a Christmas wish outside
2022, 2023
Jobb évet várunk 2023-tól, mint az idei volt
Fotó: Getty Images

A magyarok

legfőbb gondját a fizetéseknél nagyobb mértékben emelkedő árak jelentik, a lakosság 86 százaléka tart ettől

(szemben a szintén nem alacsony 79 százalékos globális átlaggal), amely 9 százalékpontos emelkedés az egy évvel ezelőtti méréshez képest – a világ nagy tőzsdéinek összeomlásától azonban a legkevésbé a magyar lakosság fél (33 százalék a globális 50 százalékkal szemben).

Az emberi természetet jól jellemzi, hogy a kutatás szerint a pesszimizmus az élet minden területére kihat. A globális közvélemény szerint a világot fenyegető veszélyek közül szinte mindegyiknek megnőtt az esélye egy év alatt. Enyhe relatív többségbe kerültek, akik szerint atomfegyverek használatára kerülhet sor 2023-ban (14 százalékpont növekedés), de egy aszteroida becsapódására vagy a földönkívüliek látogatására is növekvő esélyt látnak a világ polgárai (6 és 4 százalékpont növekedés).

2023 jobb év lesz, mint 2022 volt
 

Pozitív fejlemény, hogy a 36 vizsgált ország lakossága közül a magyarok hisznek legkevésbé az efféle csodákban. Velünk szemben Malajzia, India és Indonézia mutat affinitást az összeesküvés-elméletekre. Az utóbbi országok lakosságának csaknem fele tartja valószínűnek a kozmikus becsapódást, az alienek eljövetelét vagy például azt, hogy a Skynethez hasonló mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett 2023-ban.

A világ lakosságának harmada (34 százalék) és a magyarok hetede (14 százalék) gondolja csak úgy, hogy az emberek egyre elfogadóbbak, toleránsak lesznek egymással, ez szintén javulás 2021-hez képest (plusz 6 és plusz 4 százalékpont). A magyarok 55 százaléka tesz újévi fogadalmakat, és 69 százalék hisz egy ideinél jobb új évben.

Még tovább kell szorítani, jelezte a Fed-elnök, nincs évzáró happy end

Sajtótájékoztatóján Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke megerősítette, ami már a friss döntéshozói előrejelzésekből is látszott: a jegybank szerint hosszú még az út az árstabilitásig, a piacok optimizmusa, hogy hamarosan véget érhet a kamatszigor, túlzott volt. Jó hír a dollárnak, rossz a részvénypiacoknak és a forintnak is.