Ausztrália számos iráni és orosz személyre, valamint szervezetre, köztük az iráni erkölcsrendészetre is szankciókat szabott ki amiért azok több területen is megsértették az emberi jogokat – közölte az ausztrál külügyminiszter szombati nyilatkozatában.
 

Fotó: AFP

Penny Wong helyettesével közösen kiadott közleményében több személyt és szervezetet nevezett meg, akikre – a júliusban elfogadott Magnyickij-törvényhez hasonló jogszabály értelmében – célzott pénzügyi büntetőintézkedéseket és utazási tilalmat szab ki.
A szankcionáltak között szerepel az iráni erkölcsrendészet és az Iszlám Forradalmi Gárda által működtetett Baszidzs milícia is, ezen kívül hat olyan iráni személy, akik a szervezetekkel karöltve vettek részt az Iránban szeptember óta tartó tiltakozások kíméletlen visszaverésében.
 

Hét orosz személyt azért helyeztek a szankciós listára, mert vélhetően részt vettek az Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista elleni merényletben.


Három iráni személy és egy iráni vállalat pedig azért került a szankciós listára, mert drónokkal segítették Oroszországot az Ukrajna ellen indított háborújában, ezzel „Irán szerepet vállalt a globális biztonság destabilizálásában”.
Az ukrán–orosz háború februári kezdete óta Ausztrália több száz orosz személyre szabott ki szankciókat, akik közvetett vagy közvetlen módon hozzájárultak Ukrajna megtámadásához. Emellett védelmi felszereléssel és humanitárius segítséggel támogatta Kijevet, s törvényen kívül helyezte az orosz timföld- és alumíniumexportot.

Kanada szankciókkal sújtott orosz, iráni és mianmari cégeket, magánszemélyeket

Az orosz külügyminisztérium bekérette a moszkvai kanadai nagykövetet.