BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Woman shopping at a slovakian supermarket, she is carrying full shopping basket, close-up. Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket

Szinte ingyen van a sör a szomszédban, pedig euróval kell fizetni érte

Bizonyos termékeket jóval olcsóbban lehet megvenni Szlovákiában, még a gyenge forint ellenére is.

Szlovákia sohasem számított az élelmiszert vásárlók paradicsomának, a 2009, azaz az euró bevezetése utáni időszakban pedig ha valaki olcsóbban akart vásárolni, akkor Lengyelország, Csehország és a forint tartós mélyrepülését követően Magyarország felé vette az irányt. Lengyelországban egyébként még a magyar áraknál is olcsóbban lehet vásárolni. A szlovákiai árak alakulását alátámasztja az Eurostat felmérése is, amelyet a Trend című szlovák gazdasági hetilap novemberi száma idézett. Eszerint 2021-ben vásárlóerő-paritáson számolva Szlovákiában a termékek és szolgáltatások árszintje már elérte az európai uniós átlag 89,7 százalékát, miközben az idevágó lengyel mutató 59,7, a cseh 79,7 és a magyar 67,1 százalék volt. 

Woman shopping at a slovakian supermarket, she is carrying full shopping basket, close-up. Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket
Fotó: Getty Images

Az árfelzárkózás annak ellenére ilyen gyors, hogy Szlovákia az eurózóna legalacsonyabb átlagkeresetű országa (a 2021-es átlagbér 1211 euró volt). 

Ilyen előfeltételekből kiindulva kevés olyan élelmiszerfajta akad, amely kimondottan kedvező árúnak tűnik a magyar vevő számára. Emellett Szlovákiában ársapkás termékek sincsenek, így átmeneti hiány sem lépett fel bizonyos termékekből.

Nem zárható ki, hogy ha figyeljük az akciókat, akkor 

néhány termék esetében a magyarországinál kedvezőbb árakra bukkanunk, még a 412 forintos euróárfolyam ellenére is – e téren talán egy kategóriában mehetünk biztosra, éspedig a cseh söröknél. A Kozel és Gambrinus cseh sör 0,5 literje 0,35 euró, a Magyarországon is népszerű Staropramen nyolcszor 0,5 literes kiszerelésben pedig 4,49 euró. 

Viszonyításképpen: a Staropramen doboza nagyjából 335-360 forintba kerül Budapesten. A magyarországi diszkontokban még a saját márkás, de drágább söröket sem lehet beszerezni 270-280 forint alatt, ami csaknem 70 eurócentet tesz ki.

Mivel az árak Szlovákiában is lendületesen mozognak (felfelé), ezért a Lidl és a Tesco friss, november végi, december eleji, akciósnak mondott portékáinak listáját böngésztük át, a következő eredménnyel: A Lidlben 20 tojás 3,89 euróba kerül. 

Magyarországon ársapkával szabályozzák a tojás árát, a szeptember végi átlagos ár 723 forint volt 10 darabonként. Így tehát látható, hogy a mostani euroárfolyammal számolva a tojás olcsóbb idehaza, mint északi szomszédunknál. 

Ársapka nélkül azonban más lenne a helyzet, ugyanis október végén 899 forint volt az átlagos ár, míg átszámolva 801 forintba kerül 10 darab tyúktojás Szlovákiában. Ezen a helyzeten az sem változtat, hogy a szlovákiai Tesco akciósan 30 darab saját márkás tojást kínál 6,99 euróért. Egy liter étolajért 1,89 eurót kell fizetni, 1 kilogramm csirkecomb 2,89 euró, 150 gramm edami sajt 1,19 euróba kerül. A Rama vaj 450 grammos dobozban 4,99 euró, 200 gramm vaj 1,55 euró.

A Tesco főleg a saját márkás kategóriában kínál viszonylag kedvező árakat. Egy liter 3,5 százalékos zsírtartalmú tej 1,49 euró, ugyanez saját márkás kiszerelésben 1,09 euró, 1 kilogramm kristálycukor 1,29 euró, 1 kilogramm porcukor 1,59 euró, 1 kilogramm sima liszt 0,80–0,90 euró közötti áron kapható. Az utóbbi nagyjából ugyanennyibe kerül Magyarországon, nemrég 399 forintot kellett fizetni kilójáért a Lidlben. Szlovákiában végezetül 5 kilogramm burgonya 4,10 euró – azaz jóval drágább, mint a Magyarországon, ahol a 10 kilogrammos, hálós kiszerelés jellemzően 250-270 forintba kerül kilónként. 

Ha az üzemanyagokat nézzük, és változatlanul a 412-es euróárfolyammal számolunk, szinte a magyarországival megegyező átlagárakat találunk. Szlovákiában átlagosan egy liter 95-ös 1,57 euróba kerül, ami több mint 644 forint. A gázolaj literjéért átlagosan 1,71 eurót kérnek, ami 704 forintot tesz ki. A magyarországi hatósági ár eltörlésekor Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója azt mondta, a magyar olajcég kútjain a 95-ös literje 641 forintba, míg a gázolaj 699 forintba kerül kedd este 23 órától. 
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.