A vendéglátóipar képviselői szerint az irány jó ugyan, de nem volt elégséges Igor Matovic pénzügyminiszternek (OĽaNO) elfogadnia a törvényjavaslatot, amely szerint a gasztroszektorban jövő év januárjától 20 százalékról 10 százalékra csökken az áfa. 

Chopok,,Slovakia,-,January,12,,2017:,Skiers,And,Snowboarders,Taking
A vendéglátás helyzetének könnyítése volt Pozsony terve

Az adókedvezmény első körben március végéig lesz érvényben, ugyanakkor Pozsony nem zárta ki a meghosszabbítását sem, ha a jogszabály beválik.

A parlament heves vita után fogadta el az áfacsökkentést, azért, hogy az és az energiaár-emelkedés időszakában megkönnyítse a turisztikai, illetve a vendéglátó szektor helyzetét. 

A jogszabály 10 százalékra mérsékli a síbérletek, valamint a fürdőbelépők áfakulcsát is a gasztroszektor mellett.

Az Ujszo.com szerint az áfacsökkentés kizárólag a helyben történő étkezésre vonatkozik, elvitel, valamint büfékben történő kiszolgálás esetén marad a régi rendszer. A vendéglátóipar képviselői figyelmeztettek, a lépés kedvező ugyan, de nem elegendő az áremelkedés megállítására. Az utóbbi időben olyan nagy mértékben drágult az energia, hogy még az általános forgalmi csökkentése után is többet fizetnek majd a fogyasztók, a menük többsége 50 centtel drágulhat. 

Érdekesség ugyanakkor, hogy bizonyos termékeket annak ellenére is olcsóbban lehet Szlovákiában megvenni, mint Magyarországon, hogy a forint jelentősen gyengült az euróval szemben.