Az ausztrál jegybank (RBA) kedden 10 éves csúcsra emelte alapkamatát, az enyhítésére további emeléseket tartanak szükségesnek – írta a Reuters.

Fotó: Muhammad Farooq / AFP

Az RBA utolsó idei ülésén újabb 25 bázisponttal, 3,1 százalékra emelték az alapkamatot, ez egymás után a nyolcadik ilyen döntés az elmúlt hónapokban. Az egyre szigorodó monetáris politikával a jegybank május óta 300 bázispontra emelte a kamatokat.

Infláció* és alapkamat
Ausztráliában
 

„A jövőbeni kamatemelések mértékét és időzítését továbbra is a beérkező adatok, valamint az inflációs és munkaerőpiaci kilátások értékelése alapján fogjuk meghatározni” – nyilatkozta Philip Lowe, a jegybank kormányzója, aki a jövőben is hasonló mértékű emelésekre számít.

A szigorúbb monetáris döntésre számító elemzők véleménye a kamatemelési ciklus tetőzésében is eltér. Gareth Aird, a CBA ausztrál gazdasági vezetője szerint az irányadó ráta 3,35 százalékon éri el csúcsát, ezzel szemben az ANZ 3,85 százalékos plafonra számít.

Ha az adatok lehetővé teszik, a jegybank szünetet fog tartani,  de ennek hiteles szünetnek kell lennie. A nemzetközi adatok további romlása vagy a helyi fogyasztói kiadások jelentős gyengülése lehet a kiváltó ok

– mondta David Plank, az ANZ közgazdasági vezetője.

Az RBA illetékesei legközelebb februárban ülnek össze, hogy elemezzék az elmúlt évtizedek legagresszívabb szigorítási ciklusának hatását az ausztrál gazdaságra. A negyedik negyedéves inflációs jelentés januárban jelenik meg, a fogyasztói infláció várhatóan 8 százalékkal lesz magasabb az előző évihez képest.

A továbbra is feszes, a októberben öt évtizedes mélypontra, 3,4 százalékra süllyedt, miközben a bérek legutóbb 2013-ban látott gyors ütemben növekednek. Az előrejelzések szerint ez a trend kitart a következő hónapokban is. A kamatemelések kezdték lassítani a gazdaságot, de az az inflációra is nyomást gyakoroltak októberben.

Az ingatlanpiacnak viszont nem kedvez a gazdasági helyzet és a jegybank döntése ezen nem segít. 

Az eddigi kamatemelés havonta több mint ezer dollárral növelte meg a jelzáloghitelek átlagos törlesztőrészleteit, ami a körülbelül 2 milliárd dollárnyi lakáshitellel rendelkező lakosságra hatalmas terhet ró. Az ausztrál lakásárak novemberben már hetedik hónapja csökkennek, s bár a zuhanás üteme enyhülni kezdett, ez tovább ront a háztartások vagyoni helyzetén, a fogyasztáson és a gazdaságba vetett bizalmon is.