Az energiaválság és a gázkérdés Európa-szerte újra fellángolt, miután sarkvidéki hideg érte el a közösség országait. Ám még az új helyzet sem közelíti a tagállami álláspontokat, csupán abban ért mindenki egyet, hogy a kérdést meg kellene oldani még az év vége előtt.

 Wairakei Geothermal Power Station New Zealand.Biosphoto / Mark Boulton (Photo by Mark Boulton / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Egyelőre nem tudja pótolni a gázt a geotermikus energia

A Németország, Hollandia és Dánia vezette csoport óvatos megközelítést alkalmazna, viszont a Belgium, Olaszország és Görögország pártján állók a keményebb eszközöktől sem riadnak vissza. Az energiaügyi miniszterek ma rendkívüli ülésükön, Brüsszelben megpróbálnak kompromisszumra jutni.

Az előjelek kedvezőtlenek

– legalábbis erre utalt a belga energiaügyi miniszter a Bloombergnek. Tinne Van der Straeten szerint ugyanis jelenleg nincs konszenzus arról, hogy a rendszernek hogyan kellene működnie, ám az ellátásbiztonság az egész kontinens számára fontos.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa amikor megérkezett az ülésre újságíróknak azt mondta, igen nehéz tárgyalás várható, de van esély az elfogadásra,  az energiaminiszterek hozhatnak jó döntést.  

A tét hatalmas, ugyanis a 17 ezermilliárd eurós blokk gazdasági teljesítménye forog kockán – írja a Bloomberg.

A megugró energiaárak felpörgették az inflációt, és a vállalkozások, illetve a háztartások egyaránt szenvednek a magas rezsiszámláktól. Mivel a hosszú, enyhe ősz után a hideg időjárás is megérkezett, ismét megnőtt a kormányokra nehezedő a nyomás, hogy tegyenek valamit.

Germany plans to shut down fossil fuel coal plants by 2030 BERGHEIM, GERMANY - OCTOBER 31: Niederaussem Power Plant, built between 1963 and 2003, is the second largest lignite-coal thermal power plant operating in Germany with a net electricity generation capacity of 3 thousand 396 MW is seen in Bergheim, Germany on October 31, 2022. The power plant is estimated to be one of the ten most polluting coal power plants in the world, with a production of 27.2 million tons of carbon dioxide measured in 2018. With its latest decision, Germany plans to close its fossil fueled coal plants in 2030. Mesut Zeyrek / Anadolu Agency (Photo by Mesut Zeyrek / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Mesut Zeyrek / AFP

A bizottság javaslata szerint a gázpiaci korrekciós mechanizmus akkor lépne életbe, ha a holland TTF gázár egyhavi határidős ára meghaladná a 275 eurót megawattóránként (most 140 euró alatt van), és a világpiaci árakhoz mért különbség meghaladja az 58 eurót.

A TTF-gázár alakulása
 

Nagy vita várható

A tagállamok szélsőségesen megosztottak a kérdésben. Az EU soros elnökségét betöltő Csehország a határvonalat 220 eurós megawattóránkénti árnál húzná meg, és az uniós és világpiaci ár különbségét is 35 euróra vinné le. Ám ez túl magas a keményvonalasok számára, túl alacsony viszont az óvatosabb tagállamoknak. Az intézkedések hatáskörében sincs egyetértés, és az intézkedéscsomag kivezetésének körülményeiről is különbözően gondolkodnak a tagállamok.

Azt, hogy mekkora szükség lenne a megegyezésre, a blokk országai szerint jól mutatja, hogy a csehek már nagyobb kompromisszumot is kötnének.

A Bloomberg által megszerzett friss előterjesztésük szerint hajlandók lennének akár 200 euróra is levinni a mechanizmust életbe léptető árat, de továbbra sem vennék figyelembe a tőzsdén kívüli gázüzletekre jellemző árszintet. 

Emellett az uniós piacfelügyeleti hatóságtól is erőteljesebb kontrollt várnának el.  

Európának nincs vesztegetnivaló ideje, van egy megvalósítható javaslatunk, amely minden tagállam számára garanciát nyújt 

– mondta Jozef Síkela cseh ipari miniszter.
Ha ma nem születik döntés a gázásapkáról, akkor az EU vezetőinek csütörtökön, az energiaügyi miniszterek jövő heti találkozója előtt kell megvitatniuk a kérdést.