Januárban már a harmadik hónapja javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfői közleménye szerint.

20230112 DebrecenAz épülő BMW gyár és környezete
Debrecenben építik a BMW új gyárát.
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 2,8 ponttal 99,9 pontra, június óta pedig a legmagasabbra emelkedett januárban. Ez jóval meghaladta a 97-es piaci várakozásokat

– írja az MTI.

A gazdasági hangulat mutatója januárban már harmadik hónapja javult az Európai Unióban is, ahol 2,3 ponttal 98 pontra nőtt. A hangulatindex emelkedése a mérséklődő inflációs nyomásnak és a gazdasági szereplők körében javuló hangulatnak köszönhető még annak ellenére is, hogy a régióban kismértékű várható az első negyedévben. Az index lassan megközelíti a hosszú távú átlagot.

Az ESI a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Franciaországban 4,4 ponttal, Spanyolországban 2,7 ponttal, Németországban 2,5 ponttal, Olaszországban 1,7 ponttal és Hollandiában 0,5 ponttal emelkedett januárban.

A hangulatmutató nagyot emelkedett a szolgáltatások, az ipar, a kiskereskedelem és a fogyasztói bizalom területein, míg az építőiparnál csökkent.

Az iparági bizalom második hónapja növekedett, januárban 1,7 ponttal. A menedzserek késztermékek iránti termelési várakozásai javultak, míg az általános rendelésállományra vonatkozó értékeléseik változatlanok maradtak. A szolgáltatási bizalom 1,6 ponttal, a fogyasztói bizalom 1,4 ponttal nőtt. A fogyasztók pozitívabban ítélték meg országuk általános gazdasági helyzetét a pénzügyi helyzetük jövőbeni alakulását. A kiskereskedelmi bizalom 2 ponttal emelkedett.

Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe
 

Az építőipari bizalom 2,2 ponttal csökkent, ami főleg a menedzserek foglalkoztatási várakozásait, kisebb mértékben pedig a rendelésállomány szintjéről alkotott véleményüket mutatja. A vezetők továbbra is a munkaerőhiányt, valamint az anyag- és/vagy az eszközhiányt jelölték meg az építési tevékenységet korlátozó tényezőként.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) is javult januárban. A mutató az Európai Unióban 2,3 pontos emelkedés után 108,5 ponton, az euróövezetben pedig 2,7 pontos növekedés után 110,1 ponton állt meg, ami jóval a hosszú távú átlag felett van.

Az index emelkedését leginkább a szolgáltatások, a kiskereskedelem és az ipar területei adták, míg az építőipari vezetők körében csökkenést mértek a következő három hónapra.

Az Európai Bizottság gazdasági bizonytalanságai mutatója (EUI) januárban 1,1 ponttal 25,9 pontra csökkent. Az index a kiskereskedelem szektorát kivéve minden megkérdezett körében mérséklődött.

Magyarországon mindhárom mutató csökkent decemberhez képest. Az ESI 89,9 pontról 89,6 pontra, az EEI 103,9 pontról 101,7 pontra, az EUI pedig 36,4 pontról 28,5 pontra.